Det var hårt tryck när platserna till Vätternrundan 315 km 2024 släpptes under onsdagen. Anton Dunåker från Adelöv var den som knep den allra första startplatsen.
Artikel

Anton Dunåker tog första startplatsen i Vätternrundan 2024

2023-10-26

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel. Och trots att det inte är någon tävling står en vinnare redan klar – Anton Dunåker från Adelöv. Han var allra först att knappa hem en startplats i Vätternrundan 315 km när de släpptes på onsdagskvällen.
    – Kul! Vi har förstått att man behöver vara snabb för att få den starttid man vill ha, säger Anton.

På onsdagen öppnade anmälan till en av de vackraste och häftigaste utmaningarna man kan ge sig på som motionär. Tusentals cyklister över hela världen satt redo vid datorn och väntade på att klockan skulle slå 19.00 i Sverige, så att de kunde knipa en av de eftertraktade platserna i Vätternrundan 2024. Bara den första minuten tilldelades över 8 500 cyklister en startplats och de populäraste startgrupperna bokades upp snabbt.
    – Det är alltid ett hårt tryck på tiderna mellan 03.00 och 06.00 på morgonen. Många startgrupper blir fulla direkt, så om man vill ha en särskild tid gäller det att vara snabb, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.
    – Det är häftigt att se anmälningarna trilla in från cyklister från hela världen när vi släpper startplatserna. I år satt det cyklister i bland annat Brooklyn, Toronto, Dublin och München och bokade sin startplats så fort de släpptes.

Anton Dunåker fick den allra första startplatsen

Bland alla som hängde på låset på onsdagskvällen visade det sig att Anton Dunåker från Adelöv, utanför Tranås, var allra snabbast att trycka på skicka-knappen. Antons anmälan kom in två sekunder och 437 hundradelar efter att platserna släpptes klockan 19.
    – Jag får väl tacka internetuppkopplingen. Men vi låg verkligen på, jag och en kompis, och med facit i hand var det ju bra. Vi ville ha en starttid mellan 03 och 04. Nu fick vi 03.00, den första gruppen som får köra utan lyse, säger han.
    – Vi är fyra kompisar som ska köra ihop och vi hoppas kunna haka på någon klunga också. Jag har kört två gånger tidigare, första gången mest för att testa och andra gången med några kompisar som inte hade kört förut. Nu är det bara att sätta i gång och träna. Jag har skaffat en trainer så det blir en del körning i vinter.

För den som är sugen på att genomföra sitt livs utmaning finns det fortfarande platser kvar i Vätternrundan 315 km.
    – Vätternrundan är något man vill uppleva som motionär, åtminstone en gång i livet. Att cykla runt Vättern i den ljusa sommarnatten, få vara med om såväl solnedgång som soluppgång och få uppleva lyckoruset i målet – det borde alla ta chansen att göra, säger Oskar Sundblad.

Cykelveckan 2024

Nästa års cykelvecka startar med Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km lördagen den 8 juni. Söndagen den 9 juni går MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan 315 km körs den 14–15 juni.

** Loppet kommer även att kunna genomföras på hemmaplan, om du till exempel vill gå i mål med flera En Svensk Klassiker (Halva/Tjej/Korta).