Artikel

Spanjorer valde Vätternrundan framför VM-match

2018-06-16

Klockan åtta i går kväll började prestigemötet mellan Spanien och Portugal i fotbolls-VM. Några minuter senare startade spanjoren Subirana Xavier med sitt cykelgäng i Vätternrundan.
– Äh, vi är från Katalonien. Barcelona är vårt landslag, säger han. 

En grek, en holländare boende i Dubai och ett flertal spanjorer – eller kanske snarare katalaner. Subirana Xaviers kompisgäng var internationellt värre och tog sig i mål tidigt under lördagsmorgonen. Ovetande om resultatet i den heta matchen i Ryssland. Fokus låg i stället på att pusta ut efter holmgången runt sjön.
– Det var tufft. Men också väldigt fint. Vi hade som mål att ta oss in under tolv timmar, och kom in på tio och en halv ungefär så det var bra. Det svåraste var att cykla under hela natten, säger Subirana.

Hur kommer det sig att ni kom hit?
– En i teamet bor i Uppsala och cyklade förra året, och vi brukar göra någon resa per år. De senaste tre åren har det bara regnat på våra resor, så då sa han att vi borde komma hit, säger han.

Holländaren Philip Kooper lärde känna gänget när han bodde i Katalonien och har fortsatt att vara med på cykelresorna, även sedan han flyttade till Dubai för att jobba på flygbolaget Emirates. Där cyklar han både ofta och gärna – trots värmen.
– Jag sålde min cykel när jag flyttade dit. Men märkte snabbt att det satsas väldigt mycket på cykling i Dubai, så förutsättningarna är väldigt bra. Det finns alltså inga ursäkter, förutom att det kan bli för varmt på sommaren. Men jag köpte en ny cykel och cyklar ofta nu för tiden, säger han och skrattar.

Philip Kooper tyckte att loppet var tuffare än vad han trodde på förhand.
– Det var jobbigt, men det är skönt att komma utanför sin komfortzon. Men jag önskar att vi hade fått se sjön lite oftare, avslutar han.

Text och foto: Pierre Henriksson