Återigen har Lottis Karlsson gjort Vätternrundanposters. Årets motiv har tydlig Motalakoppling, med Vättern och Motalabron i bakgrunden. Återigen har Lottis Karlsson gjort Vätternrundanposters. Årets motiv har tydlig Motalakoppling, med Vättern och Motalabron i bakgrunden.
Designern Lottis Karlsson är uppvuxen i Motala och har många minnen från Vätternrundan som barn. Designern Lottis Karlsson är uppvuxen i Motala och har många minnen från Vätternrundan som barn. "Det var alltid fest", minns hon.
Årets officiella Vätternrundanposter tillsammans med den för 2020 års lopp – även den skapad av Lottis Karlsson. Årets officiella Vätternrundanposter tillsammans med den för 2020 års lopp – även den skapad av Lottis Karlsson.
Nytt för i år är att kollektionen även innehåller en serveringsbricka. Perfekt om man vill smygskryta under en fika, menar Lottis. Nytt för i år är att kollektionen även innehåller en serveringsbricka. Perfekt om man vill smygskryta under en fika, menar Lottis.
Artikel

Somrig känsla på årets Vätternrundanposters

2022-05-09

Vill du ha med dig ett minne från Cykelveckan 2022? Illustratören Lottis Karlsson har återigen tagit fram en kollektion med officiella Vätternrundanposters.
    – Jag ville ha en somrig känsla med rapsfält, vattnet och Motalabron som symboler, säger hon.

Med en månad kvar till Cykelveckan lanserar Lottis Karlsson årets kollektion och äntligen får hon vara på plats i Motala i juni igen för att visa upp sina kreationer.
    – Jag är superpeppad och kommer att finnas där båda helgerna. Det ska bli så kul att få vara där och träffa alla cyklister. Förhoppningsvis är de lika taggade som jag, säger Lottis.

Hon har aldrig cyklat Vätternrundan själv. Minnena från cykelfesten är ändå många för den Motalabördiga illustratören.
    – Det hade varit coolt att ha gjort det så klart. Men det är så många andra som gör det, så jag nöjer mig med att stå vid sidan, säger hon och skrattar.
    – Vätternrundan har varit synonymt med en stor fest med tivoli och happenings. Jag var alltid där när jag var liten.

Lanserade första kollektionen 2019

Även om hon har bott i Stockholm sedan mitten av 1990-talet finns kopplingen till hemstaden kvar. Och för ett par år sedan kontaktade hon Vätternrundan om en idé att ta fram posters i samband med loppen. Organisationen nappade och 2019 lanserade hon den första kollektionen. Reaktionerna blev så positiva att det blev en uppföljning året efter.
    – Första gången kunde jag vara på plats, även om jag hade lite otur med vädret. Det var storm, kallt och regnigt. Men det var kul ändå och jag fick mycket bra respons. Jag tror att många vill ha ett fint minne med sig efter att ha genomfört en sådan grym prestation, säger Lottis.

Vad har du för tanke kring årets motiv?
– Jag tänkte mycket på miljön i Motala. Bland annat bron som är så snygg och en symbol som alla känner igen. Och vattnet så klart. Sedan ville jag ha en somrig känsla och tog med rapsfält också.

Serveringsbrickor bra för att ”smygskryta”

Nyheten för i år är att Lottis har kompletterat kollektionen med serveringsbrickor.
    – Om man inte har plats på väggen kanske man vill ha en bricka i stället? Det har varit populärt och sålt bra när jag har tagit fram det med andra motiv tidigare. Det är en väldigt användbar produkt och något som syns i hemmen. Sedan är det ju perfekt om man vill smygskryta lite när man serverar fika.

Text: Pierre Henriksson

Årets officiella Vätternrundanposters

För tredje gången har Lottis Karlsson tagit fram en kollektion av Vätternrundanposters. Hon kommer att finnas på plats för att sälja dem under Cykelveckan, men de går även att köpa via Lottisson Designs webbshop.

Lottis Karlsson

Ålder: 52.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: ”Dotter Doris, 10 år. Har min mamma och lite släkt kvar i Motala och två bröder på Värmdö i Stockholm.”

Yrke: ”Jobbar sedan 1995 i mitt företag Lottisson Design som numera mestadels illustratör och grafisk designer. Har genom åren gjort handmålade skyltar och väggmålningar samt hela grafiska koncept…”

Intressen: ”Mitt största intresse är mitt yrke. Gillar även musik och att fotografera, även om jag har lagt det lite på hyllan och mest slarvar med mobilen. Hinner inte med så många egna intressen som ensam förälder, men det börjar bli mer och mer egen tid då min dotter börjar bli stor.”

Dold talang: ”Jag är rätt bra på att sjunga och att laga mat på en ”spik”!”