Alexander Levin har designat det officiella halssmycket efter Iréne Nordhs skulptur ”Vätternrundan” som står vid strandkanten i Motala. Alexander Levin har designat det officiella halssmycket efter Iréne Nordhs skulptur ”Vätternrundan” som står vid strandkanten i Motala.
Praliner är en av alla souvenirer som finns under årets Vätternrundan. Praliner är en av alla souvenirer som finns under årets Vätternrundan.
Här är det officiella halssmycket för Vätternrundan 2023. Här är det officiella halssmycket för Vätternrundan 2023.
I år är det fjärde gången som Lottis Karlsson har designat årets officiella poster. En av dem är inspirerad av sommar, blåklint och blommor på Östgötaslätten. I år är det fjärde gången som Lottis Karlsson har designat årets officiella poster. En av dem är inspirerad av sommar, blåklint och blommor på Östgötaslätten.
Pralinerna är handgjorda av Ida Norinder från Motala. Pralinerna är handgjorda av Ida Norinder från Motala.
Artikel

Ta med dig Vätternrundan hem efter loppet – här är årets souvenirer

2023-05-25

Ska du besöka Motala och Cykelveckan i sommar? Passa på att köp med dig en souvenir hem.
    Vad sägs till exempel om ett vackert smycke, en läcker poster eller en god pralin? Allt tillverkat och producerat med en enda sak i fokus: Vätternrundan.

Att cykla runt Vättern eller att genomföra något av de andra loppen är självklart ett stort minne i sig själv.  Och har du varit i Motala har du säkerligen sett Iréne Nordhs skulptur ”Vätternrundan” som står vid strandkanten. Det är med den inspirationen som Alexander Levin skapade det officiella halssmycket.
   
– Allt började med ett smycke i silver som jag tog fram till jubileet 2015. Det blev en riktig hit och sålde slut direkt, säger Alexander Levin, guldsmed på Levins Guld & Silver i Motala.
    – Därefter föddes idén om att tillverka ett officiellt smycke som finns att köpa under hela året. Jag tror att många vill ha med sig något hem efter besöket, oavsett om man är deltagare eller turist, och varför inte ett vackert smycke att hänga runt halsen?

Alexander kommer självklart att finnas på plats under Cykelveckan. Med sig har han en uppsättning av det officiella smycket, som finns i stål, förgyllt och i rosé.
    – Vi är verkligen laddade. Vätternrundan är en folkfest och för vår del blir det extra roligt eftersom det blir premiär för oss med en liten ”butik” vid start- och målområdet.

Fjärde gången för Lottis

För Lottis Karlsson är det fjärde gången som hon har skapat speciella och unika Vätternrundanposters. Två nya motiv finns att välja mellan; Sommarnatt, som speglar solnedgången runt sjön samt Vättern Black & White. Det är ett svartvitt motiv med Vättern som silhuett och där loppets depåer är utmärkta.
    – Inspirationen kommer inifrån, den ploppar bara fram och så kör jag på. Men som uppvuxen i Motala och med Vätternrundan föreställer jag mig hur det kan vara att cykla loppet i fint väder. Med sommar, blåklint och blommor. Självklart med Östgötaslätten i åtanke, säger Lottis.

Sedan 1995 arbetar Lottis som illustratör och grafisk designer i det egna företaget Lottisson Design i Stockholm. Förutom den officiella Vätternrundanpostern har hon även designat vykort och serveringsbrickor.
    – Det är ett jätteroligt samarbete och jag älskar att komma hem till Motala under Cykelveckan för att ställa ut mina produkter och träffa mycket folk, säger Lottis som dock själv aldrig har cyklat runt Vättern.
    – Jag cyklar till och från jobbet och det får räcka. Men jag har räknat ut att under en månad blir den sammanlagda sträckan som att cykla Vätternrundan, vilket alltid är något.

Vätternrundan i en liten pralin

Ida Norinder är uppvuxen i Motala och med smakerna som kan förknippas med vad som bjuds i vissa depåer runt Vättern. Både som deltagare på flera av rundorna och från att ha arbetat med loppet på ideell basis.
    I år finns hon dock på plats under Cykelveckan med ett helt nytt koncept; den officiella Vätternrundan-pralinen.
    – Jag ville hitta smaker som för mig är typiska för loppet. Jag hittade dem i kardemummabullarna, som jag älskar, och i blåbärssoppan, säger Ida.

Hennes beskrivning av pralinen får det att vattnas i munnen.
    – Den är uppdelad i tre lager. Överst ligger blåbärsgelé från lokalt plockade bär. Därefter kommer en ganache på mörk, svensk choklad och slutligen kardemumma, karamellchoklad och digestivekex. Utsidan är svart med stänk av blått och gult, Vätternrundans färger.
– Jag ville ta fram något som är kopplat till logotypen och blåbär tillsammans med kardemumma är en jättegod kombination.

Till vardags arbetar Ida som journalist, men driver sedan ett drygt år tillbaka företaget Ett kilo socker. Här tillverkas handgjorda, lyxiga praliner med smaker anpassade efter såväl säsong som högtider.
    – Jag har märkt att det finns en längtan efter något lyxigare, bland annat handgjorda praliner med lokala råvaror. Personligen gillar jag de med ett fikatema, exempelvis kanelbulle, prinsesstårta eller rabarberpaj, säger Ida.

Text: Thomas Bergkvist
 Foto: Privat