Till helgen är det examen för Stadiumutmaningen, när gruppen ska cykla Vätternrundan 100 km tillsammans med coacherna Joanna Swica och Mattias Reck. Till helgen är det examen för Stadiumutmaningen, när gruppen ska cykla Vätternrundan 100 km tillsammans med coacherna Joanna Swica och Mattias Reck.
Joanna Swica är träningsprofilen som nu gör comeback i cykelsammanhang efter en olycka för ett par år sedan. Joanna Swica är träningsprofilen som nu gör comeback i cykelsammanhang efter en olycka för ett par år sedan.
Stadiums vision handlar om att få folk, främst barn och ungdomar, att röra på sig. Detta försöker de infria via mängder av olika initiativ, däribland Stadiumutmaningen. Stadiums vision handlar om att få folk, främst barn och ungdomar, att röra på sig. Detta försöker de infria via mängder av olika initiativ, däribland Stadiumutmaningen.
I Stadiumutmaningen har 20 par, med olika förutsättningar, under våren fått experthjälp av Mattias Reck och Joanna Swica. I Stadiumutmaningen har 20 par, med olika förutsättningar, under våren fått experthjälp av Mattias Reck och Joanna Swica.
Artikel

Snart examen för Stadiumutmaningen: ”Folkfest utan dess like”

2023-06-06

Anstormningen var stor när ansökan öppnade till Stadiumutmaningen i vintras. Initiativet där 20 par – kärlekspar, vänner, kollegor – får chansen att cykla Vätternrundan 100 km tillsammans med proffscoachen Mattias Reck och personliga tränaren Joanna Swica. Den 10 juni är det examen.
    – Nu ser jag fram emot att få cykla i mål med vårt grymma team, säger Joanna.

Rörelse, folkhälsa och hållbarhet är något som har satt prägel Stadiums verksamhet sedan starten i mitten av 1970-talet. Visionen är att aktivera världen och framför allt motivera fler barn och ungdomar till en aktiv livsstil.
    – Vi vill att alla ska hitta glädjen i ett aktivt liv och må bra i det. Det genomsyrar hela företaget, från sortiment till våra partnerskap, säger Patrizia Nilsson, Sports Marketing Manager på Stadium.

Stadium har varit huvudpartner sedan 2016

Genom att vara en del av några av Sveriges största motionslopp vill Stadium bidra med att sänka tröskeln till att börja idrotta. Däribland Vätternrundan, som företaget har varit huvudpartner till sedan 2016.
    – Vi vill vara med på evenemang där folk deltar och vi är superstolta över att få samarbeta med Vätternrundan, ett av världens största motionslopp. Att vi dessutom har cykling som en kategori i vårt sortiment gör kopplingen självklar, säger Patrizia.
    – För oss handlar partnerskapet väldigt lite om att sätta en logotyp på en nummerlapp. Vi vill nå ut med vår vision med aktiviteter året om.

Ett sådant exempel är Stadiumutmaningen. Under våren har de utvalda cyklisterna fått experthjälp av Mattias Reck och Joanna Swica – och den 10 juni är det dags att ge sig av ut på banan.
    – Det är en mixad grupp med olika nivåer och bakgrunder. Min grupp kommer att cykla lite lugnare, medan Mattias tar hand om den snabbare gruppen, säger Joanna.

Hon är träningsprofilen som tidigare har sysslat mycket med triatlon, men efter en allvarlig cykelolycka för några år sedan har haft ett uppehåll från den satsningen. Nu gör hon comeback i cykelsammanhang, tillsammans med kompanjon Reck och alla deltagare i Stadiumutmaningen.
    – Det kändes som en fin grej att få ge tillbaka, att motivera och peppa andra att ta sig an en utmaning. Att få göra det här tillsammans med Mattias Reck är extra roligt, vi har samma syn på träning och har jobbat ihop i ett par år. Hans kompetens är helrätt i en sådan här satsning och jag är hedrad att göra det med honom och Guided Heroes.

Joanna brinner för hälsa, träning och rörelse

Precis som för Stadium betyder hälsa, träning och rörelse mycket för Joanna.
    – Det är en stor del av mitt liv och oerhört viktigt för mig. Att ha en god hälsa, vara stark och röra på mig, oavsett om det handlar om styrketräning, löpning eller cykel, är nyckeln till varför jag orkar balansera mitt liv så som jag gör. Mitt mål är att ha en stark allroundkropp som när som helst kan ställa upp på ett maraton, cykellopp eller andra utmaningar. Det är för mig ett gott och starkt liv. Och framför allt ett väldigt lyckligt liv.

Även om hon gillar utmaningar har Joanna själv aldrig lockats till att cykla hela Vätternrundan 315 km, utan hellre dragits till de kortare loppen.
    – Det är en folkfest utan dess like, men man måste också ha en enorm respekt för utmaningen och människorna som cyklar loppen. Det är en prestation som förtjänar all kredd och jag imponeras över alla som genomför dem.

”Underbart att få se den härligt folkfesten igen”

Fram till loppet har coach-duon sett till att gänget är förberett inför Vätternrundan 100 km i juni.
    – Det är god stämning i gruppen. Det känns som att alla har lagt ned träningstimmar och varit positiva till utmaningen, säger hon.

Det gör även Patrizia Nilsson, som följer utmaningen från sidan.
    – Det ska bli superkul att se hur det går. Det är underbart att se den härliga folkfesten efter de trassliga åren under pandemin – att återigen få se glädjen hos såväl Vätternrundan som alla deltagare.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Robin Pagmar, Petter Blomberg/Vätternrundan

Stadiums vision om att aktivera världen

”Activate the World” omfattar såväl samhällsengagemang som partnerskap inom träning, hälsa och välmående. Målet är att öka den positiva påverkan på människors hälsa.

I Activate the world ingår olika typer av samhällsprojekt, med fokus på barn och ungdomar.

Ett exempel är Stadiums aktivitetsväska, som sedan 2005 delas ut till omkring 4 200 svenska skolor som har minst en årskurs ett-klass. Väskan innehåller exempelvis bollar, hopprep och koner, som ska uppmuntra till mer fysisk lek tidigt i åldrarna.