Leif Ekman och Rami Abou Hawa är två av dem som ska genomföra Stadiumutmaningen och cykla Vätternrundan 100 km i sommar. Leif Ekman och Rami Abou Hawa är två av dem som ska genomföra Stadiumutmaningen och cykla Vätternrundan 100 km i sommar.
Här är gänget som deltog i Stadiumutmaningen i fjol. Här är gänget som deltog i Stadiumutmaningen i fjol.
Artikel

Stort intresse för Stadiumutmaningen: ”Ska bli roligt”

2024-04-09

Förra året gjorde Stadiumutmaningen stor succé under Vätternrundan 100 km. Nu återkommer initiativet – med ett ännu större intresse i år.
    En av de 300 cyklister som blev antagna den här gången är 20-årige Rami Abou Hawa.
    – Jag är lite nervös om jag ska vara ärlig, säger han. 

Inför fjolårets Cykelvecka gjorde Vätternrundans huvudpartner Stadium en ny hälsosatsning. Då fick 40 personer chansen att cykla Vätternrundan 100 km under ledning av coacherna Mattias Reck och Joanna Swica. Det blev ett lyckat initiativ, som därför har fått en uppföljning i år. Den här gången är det dock ett förenklat upplägg där alla förberedelser sker digitalt – och med ett större deltagarantal.

Och intresset var stort. Nästan 500 cyklister sökte till de totalt 300 platserna, som nu har tilldelats. Bland annat Rami Abou Hawa, från Partille i Göteborg. Vätternrundan 100 km blir hans första officiella lopp någonsin.
    – Det ska bli kul och jag är väldigt taggad. Jag lider lite av prestationsångest och har varken vågat anmäla mig till något lopp eller gå med i en cykelklubb tidigare. Nu är förhoppningen att det här ska ge mig motivation och styrka till att göra det, säger Rami.

Rami hoppas kunna hitta cykelkompisar via Stadiumutmaningen

Tidigare har han cyklat mest på egen hand. Bland annat genom den dagliga pendlingen till jobbet – som tur och retur ger omkring tre mil in på cykelkontot.
    – Sedan brukar det ofta bli en tur på helgen också. Cyklingen är en livsstil och något som gör att jag mår mycket bättre. För mig är en cykeltur lite som livet i stort, ibland går det lätt som i nedförsbacke och medvind. Andra dagar är det dåligt väder, motvind och uppförsbackar, säger han.

Med Stadiumutmaningen hoppas Rami också kunna hitta nya cykelkompisar.
    – Det ger mig möjlighet att träffa andra cyklister. Jag vill komma in och bli en del av cykelkulturen.

Nu väntar en vår av förberedelser innan det är dags för loppdebuten.
    – Med den hjälp vi kommer att få av coacherna att nå målet i form av instruktioner och träningsplan känns det väldigt tryggt. Klarar jag utmaningarna på vägen, så ska jag nog klara loppet också. Jag ser verkligen fram emot det.

Tio mil är lagom för stelopererade Leif

En annan som ska delta i Stadiumutmaningen är 77-årige Boråsbon Leif Ekman.
    – Jag har cyklat massor av lopp genom åren, bland annat Vätternrundan mellan 1975 och 1994. Men sedan skadade jag ryggen vid en olycka och är numera stelopererad. Ryggen har blivit lite bättre, men jag kan inte cykla i liggande ställning längre, säger Leif.

Däremot kan han inte vara utan cyklingen. För två år sedan tog han åter upp träningen efter en lång tids uppehåll. Racern är nu utbytt mot den för ryggen mer skonsamma MTB:n, och han försöker komma upp i uppemot 150 mil per år.
    – Jag kan inte träna lika hårt nu, men cyklar mycket fortfarande. Därför är ett tio-milslopp lagom, säger han.
    Tack vare Stadiumutmaningen ska han nu göra sitt första Vätternrundan-lopp på tre decennier. Liksom i fjol är det Mattias Reck från Guided Heroes som står för träningstipsen under våren.
   
– Jag har alltid tyckt om cykling och även tävlat när jag var ung. Nu ska det bli roligt att se vad coacherna kommer med för tips, säger Leif.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Stadiumutmaningen

Ett initiativ för att få fler människor i rörelse. Stadiumutmaningen blev en hit redan första året med knappt 400 ansökningar. Till årets upplaga ökade den siffran till 500.

Av dem har 300 personer antagits. Spridningen bland deltagarna är från 12-85 år och bland motiveringarna finns alltifrån sociala eller medicinska skäl till att man vill testa att cykla för första gången eller att förbättra sin cykling.

Upplägget för deltagarna kommer att vara helt digitalt via Guided heroes app där de får ta del av ett skräddarsytt träningsupplägg och coaching och dessutom möjlighet att chatta med varandra. Målet är givetvis att ta sig till Vätternrundan 100 km och Motala, den 8 juni.

Leif Ekman

Ålder: 78 år den 16 april.

Bor: I Borås och Hillared.

Yrke: Pensionär.

Familj: Hustru, barn o barnbarn samt hund.

Intressen: Föreningsverksamhet och friluftsliv, inklusive motionsidrott plus idrott på tv.