Artikel

Snabbmat á la chia

2017-09-21

Chiapuddingen tog Hälso-Sverige med storm när den kom för ett antal år sedan. Plötsligt skulle ”alla” äta chiapudding. Och det lilla fröet är verkligen suveränt för kroppen med dess höga näringsinnehåll.
   Dessutom är det ett perfekt mål för dig som tränar mycket och vill äta bra mellanmål som inte tar alltför lång tid att laga.

Chiafröet är egentligen relativt smaklöst och har en ganska slebbig konsistens. Men med lite vana och rätt tillbehör kan du tillaga riktigt goda rätter med dem.

Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium. Tycker du inte om chiafrön, men ändå vill få i dig nyttigheterna från fröna? Släng lite frön på myslin, i gröten och på salladen så slinker de ner utan  att du märker dem.

Här är några favoriter som är utmärkta att äta före och efter träningar:


Chiabowl

1 portion

Pudding:

  • 2 msk chiafrön
  • 1,5 dl havremjölk

Topping:

  • 1 banan
  • 1 msk kokoschips
  • 1 msk nötter av valfri sort

Gör så här:

Blötlägg chiafrön med havremjölk (se till att alla frön blir täckta av mjölk). Låt stå minst över natten i kylskåpet. Rör gärna om någon gång så att den får en jämn konsistens.
När du tar ut den nästa dag skär då över bananskivor, kokoschips och hackade nötter. Ät och njut.


Chiapannkakor med banan

2 portioner

Pannkaka:

  • 1 banan, mosad
  • 2 ägg
  • 2 msk chiafrön
  • 1 nypa salt
  • smör att steka i

Topping:

  • 0,5 msk kokosflingor
  • 0,5 msk rostade cashewnötter
  • 1 dl blåbär
  • 0,5 dl kvarg
  • 0,5 tsk honung

Gör så här:

Gör pannkakssmeten genom att mosa bananen och vispa ut den med ägg, chiafrö och lite salt. Låt stå några minuter. Blanda kvarg med honung. Häll upp i skål.
Stek små pannkakor i en stekpanna på medelvärme cirka 3 minuter på varje sida.
Servera pannkakorna med skivad banan, rostade kokosflingor, nötter och en klick kvargröra. Hur gott som helst!

Text: Karin Spjuth
Foto: Shutterstock