Artikel

Kockens kamp mot rötterna

2018-03-13

Sedan ett antal år tillbaka har köket fått konkurrens av skogen. När stjärnkrögaren Richard Waje upptäckte mountainbike blev han fast.
– Det är så fruktansvärt roligt, säger han till Cykla.

höstas gjorde Richard Waje succé i matlagningsprogrammet Kockarnas Kamp. Trots en knapp finalförlust mot Tareq Taylor blev den glade göteborgaren en favorit hos många tv-tittare när åtta av Sveriges bästa kockar gjorde upp om den åtråvärda titeln på bästa sändningstid.
Även om det till slut ”bara” blev en andraplats ser han tillbaka på sommarens inspelningsvecka med glada -minnen.
– Det var ett väldigt roligt gäng, vi åt gott och hade kul tillsammans. Som ett vuxenkollo, det var häftigt att få vara där och snacka mat med likasinnade kollegor, säger Richard Waje.

Även i år var det Österlen som var inspelningsplats för det populära programmet. Och där fanns det gott om vägar att ta sig ut med cykeln på. För visst hade han den med sig till de skånska slätterna.
– Tyvärr hade inte någon av de andra något vidare cykelintresse. Men när jag fick lite ledigt passade jag på att ge mig ut själv några gånger, det blev ett par fyramilsrundor.

Att vara aktiv är naturligt för Richard Waje, även om han inte har kunnat löpträna de senaste åren på grund av en ryggskada. I stället har han lyft blickarna mot andra träningsformer. Han åker gärna utförsåkning och har ett veteran-SM-guld i bagaget. Men de senaste åren har mountainbiken tagit ett allt större grepp om fritiden.
– Jag bor i Örgryte, vid Delsjön, och där finns det otroligt fina mountainbikespår – bland de bästa i Sverige. Det var väl där det började egentligen. Jag såg massa folk som körde, och till slut hängde jag på. Sedan har jag kört mer och mer.

Nu för tiden cyklar Richard Waje ett par gånger i veckan, oftast med kompisgänget 29:ers.
– Det består av många gamla polare, men också en hel del nya. Ett antal gubbar från 35 till 60 år, där många försöker bräcka varandra med prylarna. Jag själv är inte så nördig med den biten, utan kör fortfarande med en aluminiumcykel. Det räcker gott och väl för mig.

Vad är det som är så kul med just MTB?
– Framför allt är det bra träning. Mycket handlar också om den tekniska kopplingen. Jag gillar när det studsar och guppar, även om det innebär att man ramlar och slår sig lite ibland. Det har hänt att jag har farit över styret ett par gånger. Men tack vare att jag har hållit på en del med både slalom och super-g har jag hittat en fallteknik som fungerar.

Även om Richard Waje ännu inte sysslar särskilt mycket med landsvägscykling, dröjer det nog inte länge innan han fastnar även för det.
– Jag får nog testa på det också, men någon Vätternrundan blir det nog inte i första taget. Jag får börja med lite kortare sträckor.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat, Andreas Lundberg/TV4


Richard Waje

Ålder: 55 år.
Bor: Örgryte, Göteborg.
Familj: Sambo, 2 barn, samt en bonusdotter.
Yrke: Kock, krögare.
Intressen: Alpint, MTB, dykning, långfärdsskridskor, sportfiske.
Aktuell: Deltog i Kockarnas kamp i höstas i TV4, där han kom på en andraplats bakom Tareq Taylor.


Wajes supersmoothie

Varje morgon dricker Richard Waje en smoothie för att få en bra start på dagen. Här bjuder han på receptet.

Valfri mängd av:

  • Ingefära (skalad)
  • Äpple
  • Banan
  • Vattenmelon
  • Blekselleri
  • Morot (skalad)
  • Rödbeta (skalad)
  • Spenat (fryst)
  • Blåbär (fryst)