Artikel

Ät magstarkt och få ett friskare 2018

2018-04-05

Trött på envisa förkylningar och att tvingas avstå pass för att du är sjuk? Kanske är det dags att börja fundera på vad du stoppar i din mage.
Forskning visar nämligen att tarmfloran påverkar vår hälsa betydligt mer än vad många tidigare trott.

Vad och hur man ska äta för att må bra är en fråga som ofta diskuteras. Vissa hävdar att glutenfritt är nyckeln till en friskare kropp, andra bannlyser kolhydrater och några lever efter tallriksmodellen.
Det finns också förespråkare för GI-diet, LCHF, raw food och medelhavskost – bara för att nämna några riktningar.

Att det finns så många ”sanningar” beror säkerligen på att det är svårt att forska på matens betydelse för hälsan, eftersom det är så många faktorer som påverkar hur vi mår.
För hur ska man kunna väga kostens inverkan mot faktorer som motion, rökning, livsstil, relationer och det psykiska välbefinnandet?

Den senaste mattrenden är den kost som är bra för våra tarmar. Forskare över hela världen (bland annat Sverige, USA och Australien) menar nämligen att tarmarna är en viktig nyckel till vår hälsa.

I kroppen finns drygt tio meter tarmar. Tunntarmen är sju till nio meter lång och tjocktarmen ungefär en meter.
Miljön i tarmarna kallas tarmflora och dess status påverkas av vad och hur vi äter. Därför finns det all anledning att tänka till på vad du stoppar i munnen, eftersom allt ska transporteras genom tarmarna. Dessutom finns 80 procent av vårt immunförsvar där.

I tarmarna finns både goda och onda bakterier. De goda tarmbakterierna tillverkar vitaminer och utvinner näring ur det vi äter. Andra uppgifter är att kommunicera med nervsystemet och hjärnan.
Ger du näring till de goda, så frodas de. Får de inte vad de behöver, så tar de onda bakterierna över med resultatet att du inte mår bra, blir sjuk eller får andra bekymmer.

Men vilken mat är då bra för tarmen? Jo, tarmen älskar fibrer och probiotika, det vill säga bakterier som är bra för immunförsvaret och tarmarna. Dessa finns i lök, vitlök, kål, tomat, havre, syrade livsmedel som surkål, filmjölk och yoghurt med mera.

Och vad du ska undvika? Ja, det är inte helt oväntat processad mat, socker och konserveringsmedel. Dessutom är stress dåligt för tarmfloran och att jäkta i sig en måltid är inget som magen uppskattar.

Så välj mycket grönt på tallriken och ät i lugn och ro!

Text: Karin Spjuth
Foto: Shutterstock


Mat som är bra för tarmfloran

  • Fibrer 
  • Probiotika
  • Yoghurt, kefir 
  • Chiafrön
  • Antioxidanter
  • Fermenterad mat som kimchi