Elcykelpremien har onekligen blivit en succé. Omkring 100 000 ansökningar har kommit in till Naturvårdsverket under året.
Tomas Hallqvist, enhetschef miljöbidrag på Naturvårdsverket. 
Artikel

Sista chansen att ta del av elcykelpremien – eller?

2018-10-18

Elcykelpremien slog ned som en blixt från klar himmel. Närmare 100 000 ansökningar har skickats in till Naturvårdsverket och vill fler söka bidrag i år är det så lagom dags. Under torsdagen den 18 oktober, eller möjligtvis dagen därpå, är sista chansen.
– Det beror på om vår systemleverantör hinner stänga av tjänsten, säger Tomas Hallqvist, enhetschef miljöbidrag på myndigheten. 

Elcykeln har revolutionerat cykelmarknaden och branschen spår att försäljningen fördubblas i år gentemot i fjol. Sedan i februari har det varit möjligt att söka bidrag för köp av elassisterade cyklar, något som Naturvårdsverket fått ansvar för att administrera. Nu är det sista chansen att skicka in sin ansökan om premien.

Redan nu kan man slå fast att premien är en succé.
Myndigheten fått in nära 100 000 ansökningar. Av dem har nästan hälften kommit från personer mellan 50 och 80 år. Något som väcker Tomas nyfikenhet.
– Man borde titta på om det här har gjort något utöver miljöpåverkan. Min lekmannabedömning är att premien har haft en positiv påverkan på folkhälsan och fått fler äldre att motionera, säger han.

Redan i somras stod det klart att den anslagna budgeten på 350 miljoner var på väg att spräckas och mer pengar fördelades ut.
– Ansökningarna har legat på en relativt konstant nivå. Det peakade i somras med mellan 3 500 och 4 000 ansökningar per vecka.

Hur kommer det att se ut nästa år?
– Det är ovisst och osäkert. Vår verksamhet och den här förordningen beror på vilken miljöpolitik som drivs och vilka som regerar framöver. Vi ser med spänning fram emot valresultatet och vad det slår ut i, säger Tomas. 

Det har dock inte bara varit positiva delar med premien. Naturvårdsverket har under året upptäckt en mängd fall där elcykelpremien har missbrukats.
– Det är en illa dold hemlighet. Vi har polisanmält 127 individer för misstanke om bedrägeri. Det har handlat om rena kvittobedrägerier och företag som tycks ha lånat ut organisationsnummer till fingerande köp av elcyklar. Just nu pågår förundersökningar och det ska bli intressant vad utredningarna visar.

Text: Johan Fransson
Foto: Crescent, Privat