Vikcykeln är ett smidigt alternativ som har blir mer och mer populärt vid exempelvis pendling med tåg eller annat färdmedel.
I Region Örebro län genomförs EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Syftet är att få personer att välja bort bilen och i stället satsa på cykeln eller kollektivtrafik.
”Oftast behövs bara en liten knuff i rätt riktning för att mönstret ska brytas”, menar Mirja Mattsson, projektledare för Fossilfritt 2030 – Rena Resan.
Artikel

Rena Resan – en knuff i rätt riktning

2020-11-12

Allt fler använder just cykeln som transportmedel till exempelvis jobbet eller skolan, men har du hittat rätt modell?
    Med webbtestet ”Styr din egen väg” får du smidigt fram vilken cykel som passar dig bäst.

Bakom testet står Region Örebro län och EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Och målet är solklart: att få fler människor att välja andra färdmedel än bilen, exempelvis cykel eller kollektivtrafik.
    – Många har fastnat i en slags vana och tar det färdmedel som man brukar ta, oftast bilen, säger Mirja Mattsson, projektledare för Rena Resan.
    – Oftast behövs bara en liten knuff i rätt riktning för att mönstret ska brytas och det vill vi visa med projektet.

Hitta nya alternativ i resandet

Fokus ligger på att få vanebilister att hitta nya alternativ i sitt resande. Region Örebro län satsar främst på alla positiva aspekter med cykling, men i paketet ligger även valet av kollektivtrafik framför bilen.
    – Alla kommer inte att kunna ha en elbil framöver. Därför har vi tagit fram det här testet för att visa vilka alternativ som finns, säger Mirja.
    – Längre fram i projektet har vi tänkt att jobba med allt utom cykelsport. Fokus ligger på att visa alternativ för exempelvis pendling. Det handlar bara om att göra det till en vana att ta cykeln i stället för bilen.

Flera olika kampanjer kommer att lanseras. Bland annat att låta intresserade få prova på elcyklar och förhoppningsvis även vikcyklar, som blir ett allt vanligare sätt att ta sig fram på i exempelvis större städer.
    – Vi har tidigare haft en prova på-kampanj för familjer som fick testa lådcyklar och intresset var jättestort. Därför tror vi även att många vill känna skillnaden mellan en vanlig cykel och en elcykel, men även vikcykeln som är jättesmidig att ta med sig om man exempelvis pendlar med tåg, säger Mirja.

Många fördelar att välja cykeln

Fördelarna med att välja cykeln framför bilen är många och det är just de positiva perspektiven som Rena Resan vill nå ut med. Hälsa och miljö är självklart primära punkter, men även ekonomi och smidigheten att ta sig fram.
    – Som cyklist kommer du nära. Du slipper dessutom parkeringsavgifter, leta plats för bilen och får vardagsmotion på köpet, även om du använder en elcykel, säger Mirja.
    – Därför tror vi att våra prova på-projekt kommer att bli den klockrena knuffen framåt som många behöver. Bilen kommer alltid att finnas där, men kan vi bryta det invanda mönstret att ta bilen och i stället hoppa på cykeln, har vi kommit en bra bit på väg. Och som jag ser det är det här bara början.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Fossilfritt 2030 – Rena resan

Styr dig egen väg

Cykeltestet och kampanjen ”Styr din egen väg” är en del av EU-projektet och som får stöd från Tillväxtverket samt från Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst. Projekten drog i gång i december 2019 och håller på till mars 2023.

Gör webbtestet!
Vill du veta mer om Fossilfritt 2030 – Rena resan eller göra det enkla webbtestet? Klicka här.