När trialcyklisterna återvänder till Vättern Bike Games i september står SM-titlar på spel. Bara positivt menar Nadine Kåmark, som ser fram emot att visa sina cykelkonster inför potentiella nya utövare.
Förra året bröt den svenska trialeliten tyngdlagen med sina cykelkonster. Dessutom var det ständigt kö till prova-på-området. Det stora intresset gav arrangören mersmak och kort efter att området var stängt började de arbeta för att få till en trialtävling med SM-status – någon som nu blir verklighet. Nadine Kåmark, som i fjol vann A-klassen på Vättern Bike Games, minns tillbaka på fjolåret som en lyckad cykelhelg.
– Det var mycket bra. Jag sa redan då att det här evenemanget har en grym potential. Det är jättekul för alla cykelgrenar att få till en samlingspunkt att visa upp sig på och jag är säker på att det kommer att växa, säger hon.
Tidigare i våras avgjordes inomhus-SM i trial. Att tävlingen på Dunteberget blir utomhus-SM innebär en flytt från sommar till höst.
– Det är väldigt passande i sammanhanget. För egen del kanske det inte spelar någon jättestor roll i och med att det inte finns någon damklass. Men för killarna är det bara positivt.
Nadine kommer att cykla utom tävlan med herrjuniorerna och anledningen är enkel – det finns för få tjejer som tävlar i trial. Själv kan hon knappt räkna upp en handfull aktiva tjejer, men med Vättern Bike Games ges möjligheten att attrahera fler.
– För vår del handlar det bara om att synas och på den vägen se till att fler testar på sporten. Många som kommer i kontakt med grenen vill gärna prova på, så det här är helt rätt arena att synas på.
– Jag tycker att arrangören gjorde ett jättebra jobb förra året. Det är svårt när man inte är fullt insatt i sporten, men jag var väldigt nöjd. Jag tror på det här konceptet.
Vad kommer publiken att få se på trialområdet?
– De kommer att se saker de aldrig trodde gick att göra med en cykel. För precis så är det. Många som är med i SM tar sig fram på cykeln så att man knappt tror sina ögon. Enligt mig är det en riktig publiksport.
– Joachim Nymann är en av världens bästa trialcyklister. Honom och Rasmus Lidén, som tävlar i herrjuniorklassen ska de hålla ögonen på.
Text: Johan Fransson
Foto: Privat
Så funkar trial
Utmaningen i trial är att ta sig över grupperade sektioner utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Efter att ha genomfört sektionerna, är det den cyklist som har minst antal straffpoäng som förklaras som vinnare.