Artikel

Riksdagen diskuterar motionsloppens framtid

2017-03-28

Under onsdagen är det cykelfokus i riksdagen. Då diskuteras framtiden för svenska motionslopp under frågan “är Vätternrundan möjlig att arrangera i ytterligare 50 år”.
– Vill politikerna att fler ska cykla – för miljön och för folkhälsan – så är det hög tid att börja agera, säger Gunilla Brynell-Johansson, Vätternrundans vd.

I början av januari skrev fyra av Cykelsveriges mest inflytelserika personer ett upprop på SVT:s debattsida Opinion och krävde att cykeln skulle få ta mer plats samtidigt som motionslopp lättare ska kunna bli bilfria.

Och det är en fråga som kommer att diskuteras under en hearing i riksdagen under onsdagen. Bland de som deltar finns Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
– De olika motionsloppen som arrangeras runt om i landet är en morot för vardagscyklandet. Men stelbenta lagar och byråkrati sätter käppar i hjulet för oss som arrangerar loppen – inte minst när det gäller säkra lopp för cyklisterna, säger Gunilla Brynell-Johansson.


Läs mer

Cykelbranschen kräver bilfria motionslopp

http://www.svt.se/opinion/cykelbanor-bilfria-mil