Elcykeln ligger verkligen i tiden. Forskningsresultat visar att den ger uppenbara hälsoeffekter och att man cyklar längre och oftare. Ellie, som är Crescents nya smarta elcykel, går bland annat att koppla upp mot en app.
Den nya elcykeln är utrustad med ABS-bromsar.
Med Ellie kommer ett stöldskyddat batteri, som bara kan användas till just din cykel.
Artikel

Elcykeln fortsätter att göra succé

2020-03-02

Studier och forskning talar sitt tydliga språk. Elcykeln har revolutionerat branschen och ger uppenbara hälsoeffekter.
    – Man tar cykeln oftare och cyklar längre. Det är bevisat att det är en ny dimension av mobilitet som främjar hälsa och motion, säger Johanna Smedberg, marknadschef på Crescent.

Intresset för att cykla med elassistans fortsätter att öka. Det märks av på Vätternrundan, som räknar med rekordmånga anmälda till sitt 100-kilometerslopp där det är tillåtet att cykla med elcykel.
    Elcykeln är inte bara ett snabbt och miljövänligt transportmedel. Det är också bättre för hälsan, visar många studier och undersökningar. Senast i raden är det Jönköpings kommun som har släppt resultat från en studie. Den visar framför allt att andelen kvinnor som motionerar mellan fyra och sju gånger i veckan har fördubblats – tack vare elcykeln.
    – Jönköpings kommun har tittat på både män och kvinnor. Resultatet visar att det främst är kvinnorna som har fått uppenbara hälsoeffekter, men även att männen cyklar mer, säger Johanna Smedberg.

När elcykelpremien försvann märkte Crescent av en tillbakagång på efterfrågan. Den har nu återhämtat sig och Johanna Smedberg ser inga tecken på någon elcykelmättnad.
    – Snarare tvärtom. Den har blivit en naturlig del av infrastrukturen och är ett transportmedel som ligger nära till hands. Vi märker en stor skillnad, bland annat i dialogen med cyklister. Jämfört med fem år tillbaka har det hänt jättemycket, säger hon.

 För ett par år sedan satte Crescent en vision om vilken väg de vill gå när det gäller cykling med elassistans. Företaget började titta på vad de kunde göra för att cyklisterna ska känna sig säkra och trygga på sadeln, men även när hojen står parkerad.
    – Crescent är ett kvalitetsvarumärke och vi vill ta ett grepp om positionen som en trygg och säker cykelleverantör. Ur det växte den smarta cykelteknologin ”Koppla”, där vår nya elcykel Ellie går som ikonprodukt.

Ellie är en fullutrustad cykel. Bland annat har den ABS-bromsar, uppkoppling med spårning, stöldskyddat batteri och körsstilsväljare. Den gör att du exempelvis kan ställa in och anpassa elassistansens acceleration.
    – Vi vill uppmuntra till att cykla mer och samtidigt erbjuda säkra cyklar. Genom en mobilapp kan du också analysera ditt cyklande, se hur mycket koldioxid du har sparat och hur du disponerar batteriet på bästa sätt. Det är något som kan komma till användning vid ett lopp som Vätternrundan 100 km, säger Johanna.
– När vi har varit med i Motala under Cykelveckan har vi satt egna cyklister på sadlarna för att utvärdera våra cyklar. Vi har sett att alla våra elcyklar skulle passa loppet väl, så länge man disponerar kraften på rätt sätt. Ingen har kört slut på batteriet hittills.

Text: Johan Fransson
Foto: Crescent

Vätternrundan 100 km – loppet för dig med elcykel

Är loppet för dig som antingen nöjer dig med 10 mils cykling eller vill ta dig runt på en cykel med elassistans. Loppet gjorde debut under Cykelveckan 2018 och mer än dubblade antalet anmälda förra sommaren. I år väntas deltagarna bli ännu fler.

Vill du cykla Vätternrundan 100 km?

Då anmäler du dig här »