OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Artikel

Regn och rusk? Inga problem!

2017-10-13

Hösten kan vädermässigt bli alldeles fantastisk, men den kommer också garanterat att bjuda på både regn och rusk.
   Men dåligt väder är inget som hindrar att man inte kan ge sig iväg ut på en tur med cykeln.
   – Det är bara att ge sig ut och cykla och gilla läget, säger cykelentusiasten Karolina Örnstedt från Stockholm.

Karolina Örnstedt skriver på sin blogg teamkarro.se att hon ”är en totalberoende cyklist som inte räds några utmaningar”.
Ett beroende som började 2011 när Karolina genomförde En Svensk Klassiker och där just cykelmomentet, Vätternrundan, blev den stora grejen.
– Jag fastnade för cyklingen direkt och började cykla i en klubb, Stockholm CK, året efter. Jag älskar verkligen det sociala som man får när man cyklar med andra i en klunga, när man tränar tillsammans och känner att allt sitter. Det blir liksom en upplevelse när man hjälper varandra, säger Karolina.

Och med ett så starkt och brinnande intresse för en utomhussport är det som sagt bara att gilla läget när det öser ner under träningsrundan. Då handlar det istället om rätt material och att köra klokt.
Blöta vägar blir hala vägar och fel sorts kläder blir snabbt blöta och kalla kläder.
– Börjar man frysa vill man bara hem, men så länge som man kan hålla sig varm kan det vara mysigt att cykla när det regnar. Rätt sorts handskar är viktigt, liksom kläder, skor och strumpor som håller vätan borta, säger Karolina.
– Ett par riktiga glasögon är också ett måste. Det skvätter en del, framförallt om man tränar tillsammans och man ligger i en klunga.

Det gäller också att anpassa sitt cyklande efter hur underlaget är. Bromssträckan ökar om det är blött på marken och det gäller att bromsa i god tid inför exempelvis en sväng eller kurva.
– Dessutom blir brunnslock, övergångsställen och vita väglinjer väldigt hala, så det undviker man att köra på så mycket det bara går, säger Karolina.
   – Jag rekommenderar även reflexer och att regnkläderna kanske är i mer färgglada nyanser – då syns man bättre ute i trafiken.

Karolina Örnstedt brinner verkligen för cykelsporten och för den sociala känsla som sporten
för med sig.
   Sedan hennes intresse vaknade till liv för sex år sedan har det blivit flera långlopp ute i Europa, men också ett par Ironman i Kalmar.
   – Jag är en friluftsmänniska och älskar att vara ute, antingen tillsammans med andra träningskamrater eller ensam. Det är verkligen en social upplevelse att träna med andra, när man känner att det man lärt sig verkligen sitter. Samtidigt kan det nästan kännas meditativt att ensam susa fram på sin cykel på en landsväg, säger Karolina.

Så ta del av ett gott råd från ”en totalberoende cyklist” och höstens blöta cykelturer kan bli både trevliga och mysiga.
   – Har man bara ett mål, så är det bara att ge sig i väg ut och cykla. Svårare än så är det inte, säger Karolina Örnstedt. 

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Shutterstock, Privat


Cykla i regn? Tänk på att …

… anpassa bromsningen.
Bromssträckan ökar när det är blött på marken, så pumpbromsa i god tid.

… minska på trycket.
Släpp ut lite luft ur däcken så får du bättre grepp på blött underlag.

… se upp för hala ytor.
Brunnslock, järnvägsspår och vitmålade linjer på vägen blir väldigt hala när de är blöta. Om du måste korsa dem så försök att köra så rakt som möjligt med cykeln upprätt utan att röra bromsarna.

… sitta ner och sakta ner.
Sitt mer än vanligt i uppförsbackarna eftersom du har mindre friktion under däcken. Kör försiktigt i kurvor, bromsa tidigare än vanligt och ta ut kurvan ordentligt så kan du hålla cykeln mer upprätt.

… se till att du syns.
När det regnar syns du sämre på vägarna, så glöm inte att ha reflexer och lyse på cykeln. Gärna även en reflexväst så att övriga trafikanter kan se dig.


Karolina Örnstedt

Ålder: 31.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo Daniel.
Klubb: Stockholm CK.
Intressen: Friluftsliv i stort, gärna långfärdsskridskor på vintern.
Om: Har bland annat genomfört en Svensk klassiker, Ironman Kalmar 2012 och 2013 samt cyklat Haute Route Pyrenees 2014, Haute Route Dolomites Swiss Alps 2015, Haute Route Triple Crown 2016 samt La Marmotte 2014, 2015 och 2016.