Att cykla genom tunnlar av träd med "50 shades of orange" var något av det vackraste med höstturen runt Vättern, menar Johan Alfredsson.
Under ett par veckor under hösten har Bikepack "tagit över" Vätternrundans Instagram-konto för projektet Vättern – Autumn edition.
The Bikepack-duon Johan Alfredsson och Dennis Klaar i Stadsparken i Motala.
"Det finns så mycket fint, så egentligen hade vi behövt flera dagar på oss att dokumentera alla fantastiska ställen längs vägen", säger Dennis Klaar.
Dennis och Johan är inte vana att vara i Motala utan folkfesten runt Vätternrundan. Men det gav en positiv överraskning för Dennis: "Det var en riktigt trevlig liten stad", säger han.
Dennis Klaar cyklar året runt. Men att göra det på hösten är något extra, menar han. Inte minst för att man kan njuta mer och prestationkraven minskar.
Bikepack hade gärna tagit flera dagar på sig för att cykla runt Vättern för att hinna dokumentera alla fantastiska ställen de hittade.
En veckodag mitt på hösten. Då fick Dennis och Johan vara så gott som ensamma på vägarna.
Både Johan och Dennis längtar till sommarens Cykelvecka. "Det kommer bli det bästa eventet på hela sommaren", säger Johan.
Artikel

Cykelinspiratörerna som hyllar höstcykling och Vättern

2020-11-11

De är vana vid att cykla runt Vättern i sommarvärme och tillsammans med 20 000 andra. För några veckor sedan körde The Bikepack-duon Dennis Klaar och Johan Alfredsson samma sträcka i höstskrud – och blev otroligt fascinerade.
    – Att uppleva Vättern från cykelsadeln är det bästa sättet man kan göra det på – inte minst på hösten, säger Johan Alfredsson.

På bara ett par år har The Bikepack blivit ett av Europas största cykel-inspirationskonton på Instagram, med över 86 000 följare. Sedan en dryg vecka kan man också följa dem på Vätternrundans dito.
    – Tillsammans med Vätternrundan vill vi visa hur Vättern ser ut andra tider än under sommaren, säger Dennis Klaar.

Under en riktigt kall dag för några veckor sedan tog de med sig cyklar och kameror för att skildra Vätterns prakt under hösten.
    – Vi lyckades pricka en dag som gav blå näsor och riktigt tuffa förutsättningar, men det blev också en ärlig bild av hur omgivningen runt sjön verkligen är, säger Johan.

Och hur var det då?
– Det var skitfint verkligen. Något av det vackraste var alla fina träd som bildade tunnlar med ”50 shades of orange”, som vi körde igenom mest hela tiden. Det ackompanjerat med Vätterns stilla vatten var väldigt, väldigt vackert, säger Johan.
    – Jag kan bara instämma. Sedan var det ganska fräckt för en annan som inte har varit i Motala tidigare, förutom under Vätternrundan. Att upptäckta hur lugnt det är där utan ståhejet och folkfesten. Men det är en riktigt trevlig, liten stad, säger Dennis.
    – Det var väldigt lugnt och trevligt, men samtidigt saknade man allt stoj, alla andra cyklister och lite puls, säger Dennis.

Såväl planerade som spontana stopp

Tillsammans med Vätternrundan-organisationen hade de valt ut ett antal planerade stopp, men det blev också en hel del spontana pauser.
    – Det finns så mycket fint, så egentligen hade vi behövt flera dagar på oss att dokumentera alla fantastiska ställen längs vägen. Vi började ganska relaxed, men tiden gick fortare än vi trodde och det blev ganska tajt.

Vättern – Autumn edition pågår på Vätternrundans instagram under två veckor. Men samarbetet kommer att vara längre så. Cykelinspiratörerna i The Bikepack är nämligen några av Vätternrundans nya ambassadörer.
    – Det är nyp-mig-i-armen-kul och lite av en dröm, säger Johan Alfredsson och fortsätter:
    – Men vi drar åt samma håll, vill främja cykling och tar fram idéer för att få fler människor att cykla. Vi vill båda förmedla att cyklingen inte bara handlar om att bli stark och tävla, utan det är en livsstil. Samtidigt som det är en av få saker som löser alla saker i hela världen… Det här med klimatfrågan hade varit check och bock om alla hade valt cykeln. Likaså ohälsan i samhället. Cykeln är en skitcool maskin och vi vill att fler sätter sig på en sådan och upptäcker det, säger han.

Dennis Klaar fyller i:
    – Det är en superbra aktivitet oavsett om du vill bli snabbast i världen, eller bara rulla till jobbet. Det bästa är att alla kan förenas i samma sak och ett väldigt trevligt sätt att umgås. Den som är 18 år kan cykla med en pensionär, utbytet blir stort ändå med alla erfarenheter som kan delas.

Och att cykla på hösten är något alldeles extra, menar Dennis.
    – Om man frångår allt som har med den vackra naturen att göra så tycker jag att det blir mer njutbart. Under vår och sommar vill folk komma i form och det ska gå så fort hela tiden. På hösten tar de flesta bort kraven på sig själva och man slipper tyngden på sina axlar. Man kan ta lite extra tid på sig för att hitta en ny väg och nya platser.

Gläds av äventyr

Det var också några av orsakerna till att Dennis och Johan startade The Bikepack en gång i tiden.
    – Det hela började med en stor glädje till äventyr och att se nya platser. Sedan har vi under vägens gång upptäckt att cykeln är en bra grej att göra det med. Man kan ta sig till helt nya platser oavsett vilken cykel man har eller hur snabbt man cyklar.

Text: Pierre Henriksson
Foto: The Bikepack


Följ @Thebikepack på Instagram för mer cykelinspiration, 365 dagar om året!

Dennis Klaar

Ålder: 29.
Bor: ”Vackra Mölndal.”
Familj: ”Världens bästa Joanna och Luke Skywalker, en söt liten hund.”
Yrke: Brandman.
Intressen: ”Cykla, surfa, resa, fota, filma och växter.”
Dold talang: ”Grym i köket.”

Johan Alfredsson

Ålder: ”29 (blir förvånad varje gång).”
Bor: Göteborg
Familj: ”Mor och Far, syster, katten Frans och en vallhund som heter Cobe. Dessutom singel och letar cykeldejt. ?
Yrke: ”Business Analyst – kuligare än vad det låter.”
Intressen: ”Saker som man gör: cykla, trampa, tuta, kör!”
Dold talang: ”Kan nästan jonglera .”