Lars Skantz Lars Skantz är en hängiven cyklist. Den 20 november ska han göra en Winter Challenge och cykla 30 mil på egen hand.
Lars Skantz Lars Skantz redo att bege sig iväg på Vätternrundan i höstas. Ett lopp han hoppas köra med Team Mustasch även nästa år.
Lars Skantz och skridskostjärnan Nils van der Poel Lars Skantz tillsammans med skridskostjärnan Nils van der Poel under deras cykling genom Sverige.
Artikel

Ny utmaning för Lars – ska göra en egen Winter Challenge

2021-11-11

Han har cyklat genom Sverige tillsammans med skridskostjärnan Nils van der Poel. Och runt Vättern, såväl på sommaren som på vintern. Den 20 november är det dags för nästa utmaning för Lars Skantz.
    Då cyklar han sin egen Winter Challenge – till förmån för cancerforskningen.

 Lars Skantz var en rejäl cykeltalang redan som ung och tränade bland annat tillsammans med legendaren Gösta Fåglum. Men efter lite skadebekymmer och några rejäla vurpor blev cykelintresset svalare, samtidigt som han lade mer tid på sönernas tenniskarriärer.
    Men de senaste åren har det återigen blivit mer cykling för 54-åringen från Vänersborg. Bland annat har han blivit uppmärksammad när han tillsammans med OS-guldhoppet Nils van der Poel har cyklat genom Sverige.
    – Jag brinner för äventyr och att utmana mig själv. Det är kul att se vad kroppen pallar och hur den reagerar, säger Lars.

Vad får du för reaktioner av omgivningen?
– De tycker att jag är en galning. Men det tycker inte jag, jag är rätt normal ändå. Jag tycker bara om utmaningarna. Sedan cyklade jag mycket när jag var yngre, så lite fallenhet har jag nog för det ändå.

Extra motiverad till att träna

Nästa projekt är redan om drygt en vecka. Då ska han på egen hand cykla 30 mil i Västsverige – med dubbdäck.
    – Jag har kört Winter Challenge, runt Vättern, med Abloc tidigare och nu blir det en fortsättning på det. Dessutom blir man extra motiverad till att träna inför nästa säsong om man hittar på sådana här grejer, säger Lars.

Distansen skrämmer honom inte. 30 mil är bara barnleken jämfört med andra utmaningar som han har genomfört. Exempelvis i augusti förra året när han cyklade upp – och ner – för Halleberg, med 155 höjdmeter, 122 gånger i sträck. En tur på 16 timmar och 44 mil. Eller när han cyklade 67 mil under ett dygn, utan att sova…
    Den här gången är det mest vädret som kan göra äventyret tuffare.
    – Det kan ju faktiskt bli snöstorm, men vet aldrig. Det är trots allt november. Men jag har lagt banan så att den är ganska platt ifall det blir kallt.

Hur känns formen?
– Knoppen tror nog att jag är yngre än vad jag är och vill erkänna, säger han och skrattar.
    – Nej, men det känns okej. Även om jag har fått lite problem med stickningar i fötter och fingrar efter att jag och Nils cyklade genom Sverige i somras.

Vill återigen cykla Vätternrundan 315 med Team Mustasch

Då cyklade duon för Victoriastiftelsen, passande inte minst då skridskostjärnan blev årets Victoriastipendiat. Den här gången är det insamling till cancerfonden som gäller.
    – Det är roligt att göra alla äventyra för ett gott ändamål. Den här gången känns det extra mycket efter att min mamma har gått bort i cancer.

Först ett eget Winter Challenge, därefter siktar han på nya utmaningar nästa år. Förhoppningsvis är Vätternrundan 315 en av dem.
– Det beror på om jag får cykla med samma gäng (Team Mustasch) som i somras, om de vill ha med den gamla gubben.

Vad är med cykling som lockar?
– Det är så fascinerande. Man kan se väldigt mycket och kan upptäcka nya vägar och miljöer. Det allra bästa är att cykla på ställen som man aldrig har varit på tidigare.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


På Instagram @larsskantz kan du följa hans äventyr. Och om vill du bidra till insamlingen swishar du till 073-5345818, alla intäkter går oavkortat till cancerforskningen.

Lars Skantz

Ålder: 54.

Bor: Vänersborg.

Familj: Bor med min fru Evelina och fyra barn. Har också två äldre som har flyttat hemifrån.

Yrke: Idrottslärare och specialpedagog.

Intressen: ”Äventyr med cykel och att vara med min familj.”

Dold talang: ”Grym på att laga köttfärssås.”