Cyklingen är en perfekt sport att ägna sig åt året om, menar Dan Tommila. Inte minst i Sverige, där de årstiderna har olika egenskaper som skapar varierande upplevelser. Cyklingen är en perfekt sport att ägna sig åt året om, menar Dan Tommila. Inte minst i Sverige, där de årstiderna har olika egenskaper som skapar varierande upplevelser.
Skogen och naturen är ett stort intresse för Dan. Han ger sig gärna ut med mountainbiken i mörkret, där han har mött alltifrån vildsvin till ugglor. Skogen och naturen är ett stort intresse för Dan. Han ger sig gärna ut med mountainbiken i mörkret, där han har mött alltifrån vildsvin till ugglor.
Cykling på grus blir en allt hetare motionsform i Sverige. Även Dan har upptäckt tjusningen med gravel. Cykling på grus blir en allt hetare motionsform i Sverige. Även Dan har upptäckt tjusningen med gravel.
Från att ha hållit med motocross som ung är det numera hojar utan motorer som gäller för honom. Från att ha hållit med motocross som ung är det numera hojar utan motorer som gäller för honom.
Artikel

Dan njuter på cykeln året om: ”Hösten är magisk”

2023-10-12

Mörkare kvällar och kallare väder hindrar inte Dan Tommila från att ge sig ut på cykeln. Han ser i stället njutningen och möjligheterna i att träna ute hela året.
    – Det är en av fördelarna med att bo i Sverige. Och cykling är verkligen en sport där man får uppleva alla årstider, säger han.

Som ung ägnade han sig mest åt motocross. Men nu för tiden är det hojar utan motorer som gäller. Dan inledde med MTB, men nu fascineras han av alla former av cykling.
    – Det tog riktigt skruv för omkring sex år sedan när jag började med gravel och landsväg. Jag trodde aldrig att jag skulle bli landsvägscyklist, det var ju egentligen actionbiten som lockade med mountainbike. Men när jag väl provade, fick täcka av distanser och se landsbygden, var jag fast, säger han.

Cyklingen skapar en stark frihetskänsla

Under de senaste åren har han blivit alltmer engagerad. Förutom sex träningspass i veckan och den dagliga cykelpendlingen är han numera även ordförande i cykelklubben Kungsörs SK.
    – Jag brukar säga att jag äter och sover cykel, säger Dan och skrattar.
    – Det är tur att barnen är vuxna och att frugan också cyklar. Vi tränar en hel del tillsammans.

Vad är det med cykling som fängslar dig?
– Det är nog framför allt frihetskänslan. Man får uppleva så mycket av Sverige som man inte gör annars och samtidigt ger det motion som skapar välmående.
    – När jag cyklar själv kommer den mentala biten in. Det ger tid att bearbeta mycket tankar, vilket är lite terapi och bra stresshantering när jag exempelvis har mycket att göra på jobbet.

”Hösten är magisk med krispig luft och färger på löven”

I år har det blivit omkring 1 300 mil på sadeln. Och mer kommer det att bli. För trots att det börjar bli såväl mörkare som kallare ser han ingen vits med att sluta cykla utomhus för året. I stället ser han det som att han får njuta av andra upplevelser.
    – Jag försöker hålla i gång året om. Hösten exempelvis är magisk med den krispiga luften och alla färgerna på löven. Likaså mörkercykling ute i skogen på mountainbiken eller gravelcykel, med alla djur som kommer fram i naturen. Helt plötsligt dyker en uggla eller ett vildsvin upp från ingenstans.

Just de skiftande årstiderna gör cyklingen ännu bättre, menar han.
    – Det hade inte varit samma sak utan alla skiften. På våren längtar man tills man får plocka ut landsvägscykeln och sommaren har sin charm med värme och färre kläder.

Självklart blir det också en hel del motionslopp. Nästa sommar ska han återigen cykla Vätternrundan, den här gången för Imoveforcancer.
    Min mamma gick bort i cancer i julas och det känns väldigt bra att kunna förena sitt intresse för cykel med att gynna ett sådant fint ändamål som att bidra till cancerforskningen.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Dan Tommila

Ålder: 47 år.

Bor: Kungsör.

Familj: Min fru Marie, två söner Melvin, 22, och Lukas, 20. Plus bonusbarnen Matilda, 22, och Martin, 18.

Yrke: Technical sales & Project Manager på Memo AB.

Intressen: ”Cykling i alla former, naturen, fotografi och musik.”

Dold talang: ”Att alltid hitta plats för träning trots en full agenda.”