Artikel

Regeringen satsar på elcyklar

2017-09-04

En premie på 25 procent vid köp av en elcykel?
Det kan bli verklighet under nästa år om regeringens nya miljöbudget går igenom.

Det var under måndagen som regeringen presenterade sin nya gröna satsning. En satsning de själva kallar ”den största investeringen någonsin för ett grönt samhällsbygge”. Jämfört med 2014 års budget ska man öka satsningen på klimat- och miljöområdet med över 110 procent. En av satsningarna är på elcyklar där regeringen, enligt förslaget, ska stå för upp till 25 procent vid ett köp av en elcykel eller elmoped – dock maximalt 10 000 kronor per fordon. Detta för att fler ska välja cykeln för sina dagliga resor.
Och enligt vice statsminister Isabella Lövin (MP) är det inte skattebetalarna som kommer att få betala för premien. Till Expressen säger hon:
– Särskilt bra tycker jag att miljövärstingarna bland bilarna, de som släpper ut mest, är de som betalar för det här. Det här är inte skattebetalarnas pengar. Det är de som nödvändigtvis vill köpa en väldigt utsläppande bil som får betala för bonusen, säger hon.

I förslaget har regeringen avsatt 350 miljoner kronor under 2018 för att subventionera miljövänliga fordon. Exakt hur utformningen ska se ut, är ännu inte klar.