Britt Edsfelt, i gul väst, var turledare under en utflykt till Gnesta.
Turledare Tiina Kruusmägi rekade turen till Sigtuna och fann ett blåklintsfält på vägen hem.
Maj-Britt Carlsson ledde gruppen under en utflykt till Uppsala.
Artikel

Pinglorna – populär onsdagscykling för pensionärer

2019-08-15

Alltid på en onsdag – det är mottot för cykelföreningen Pinglorna.
Från mitten av april till mitten av oktober träffas ett gäng glada pensionärer varje vecka för att njuta av cykling, gemenskap och huvudstadens omgivningar.
    – Mig veterligen är det den enda cykelföreningen för pensionärer i Stockholm, säger Tiina Kruusmägi som sitter med i Pinglornas styrelse.

På Pinglornas hemsida möts man av meningen ”Kul, kultur & hälsa på hjul!” Ord som ligger till grund för hela föreningen.
    Och så har det varit sedan starten för elva år sedan.
    – Från början var det ett kompisgäng som cyklade tillsammans, men intresset spreds likt ringar på vattnet och till slut bestämde de sig för att starta en förening, säger Tiina.
    – I dag är vi cirka 175 medlemmar, mestadels kvinnor.

Tiina själv har varit medlem i åtta år. En tidningsannons om en cykelresa till Åland lockade hennes intresse och sedan dess är hon fast.
Nu blir det cykelturer på onsdagar så ofta det går, antingen som en i gruppen eller som ledare.
    – Vi brukar vara mellan 20 och 30 personer som samlas på onsdagarna, ibland fler, säger Tiina och berättar att det ska till mycket för att en onsdagstur ska ställas in:
    – Om onsdagen infaller under en storhelg har vi avvaktat till nästa onsdag. Förra sommaren, när det var som varmast, ställde vi in en tur, men annars kör vi. Det är kläder efter väder som gäller.

Cykelturerna går genom vacker natur runt om i Stockholmsområdet. Längden på rutten varierar, allt mellan en och upp mot fem mil, men det är inte mängden kilometer som är det avgörande. Här är det den sociala kontakten tillsammans med upplevelserna utmed vägen som är det viktiga.
    – Att cykla är nyttigt för hälsan och kan vi samtidigt lära känna nya personer och se intressanta saker tillsammans blir det en kul bonus, säger Tiina.
    – Dessutom är det många som har träffat nya vänner genom föreningen och som umgås även utanför onsdagsturerna.

Förra sommaren, när det var som varmast, ställde vi in en tur, men annars kör vi. Det är kläder efter väder som gäller.

Vissa populära turer återkommer varje eller vartannat år, men i takt med att nya områden växer fram i Stockholm får Pinglorna se nya saker och trampa på nya cykelvägar.
    Platserna rekas i förhand för bästa möjliga upplevelse och två ledare tar sedan hand om gruppen. En tar täten och den andra cyklar sist och bevakar så att alla kommer med, men självklart är det viktigt att ta eget ansvar.
    – Nu har vi bland annat varit i Sigtuna och rekat för en tur i sommar så att allt ska bli rätt och även detta är en social och kul sak, säger Tiina.

När mörkret sänker sig över Sverige ställer Pinglorna in sina cyklar, men fortsätter att träffas. Från mitten av oktober och fram till vårkanten träffas gänget för härliga långpromenader, skridskoturer och besök på museum, bland annat. Sedan blir det cykling igen.
    – Dessutom anordnar vi resor, både i Sverige och utomlands. Om det går tar vi med våra egna cyklar, annars hyr vi på plats, säger Tiina och berättar om resor runt om i Europa, men även till Vietnam:
    – Men där cyklade vi bara fyra av dagarna som vi var på plats.

Måste man vara medlem för att för att få följa med på en onsdagstur?
– Vårt program står på hemsidan och tycker man att det låter intressant får man väldigt gärna komma en onsdag och prova på för att se om det är något som man vill fortsätta med, säger Tiina.
    – Allt som behövs är en cykel och kläder som är anpassade efter vädret.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: PrivatPinglorna – cykelföreningen för pensionärer

Pinglorna är en ideell förening som träffas varje onsdag, året om, för att hålla kropp och knopp i trim, njuta av frisk luft, uppleva härlig natur och få fin gemenskap i Stockholms allra vackraste omgivningar. Cykelsäsongen pågår från mitten av april till mitten av oktober.
Läs mer om föreningen på: www.pinglorna.net