Artikel

Cykelkarnevalen vill slå deltagarrekord

2016-09-15

Cécile Everett på Naturskyddsföreningens Cykelnätverk ser fram emot årets cykelkarneval som arrangeras i Stockholm för tredje året i rad.

Söndagen den 18 september tar cyklisterna över huvudstaden. Återigen är det dags för STHLM Cykelkarneval och arrangörens viktigaste budskap är att Stockholm ska bli en cykelstad för alla ­– oavsett ålder.
Årets karneval sammanfaller dessutom under samma dag som ”Bilfria dagen”, vilket förhoppningsvis ger en extra dimension.
– Vi vill inspirera allmänheten till att börja cykla och att man kan göra det under säkra förhållanden i innerstaden. Ung som gammal kan vara med i karnevaltåget, som har start och målgång vid Norrbro. Sträckan är totalt åtta kilometer och går via City, Kungsholmen och Vasastan, säger Cécile Everett.

Hur många cyklister räknar ni med ska ansluta till tåget?
– I fjol deltog uppemot 1 000 personer och målsättningen i år är satt till 1 500. Men jag önskar att vi får med 2 000 cyklister. Tjusningen med arrangemanget är att alla typer av cyklar kan vara med ­– allt från racercyklar till rena hemmabyggen.

Förutom karnevaltåget, vad kommer det att bjudas mer på under dagen?
– Bland annat hålls en stor lastcykelmässa och totalt finns 14 olika märken på plats. Det finns också chans att pimpa sig själv och sin cykel, testa enhjuling och ta del av Cykelhistoria föreningens föredrag.

Hur stark är cykelkulturen i huvudstaden?
– Den är verkligen på frammarsch, vilket är extremt roligt. Tittar man ut mot Vasabron en solig dag är det tjockt med cyklister vid rusningstid, till skillnad från vägbanan som nästan är tom. Ur miljösynpunkt måste Stockholm bli en cykelstad i framtiden och där är både Amsterdam och Köpenhamn bra förebilder. Det mest naturliga valet är att satsa på cyklister, gångtrafikanter och kollektivtrafiken.

Text: Freddy Berg
Foto: Pressbild


STHLM Cykelkarneval

STHLM Cykelkarneval samordnas av Naturskyddsföreningens Stockholms län cykelgrupp med Cycleurope som huvudsponsor samt ett samarbete mellan flera organisationer. I år arrangeras karnevalen söndagen den 18 september.

Läs mer på cykelkarneval.com.