Förre skidåkaren Oskar Svärd satsar nu hårt på multisport och hoppas kunna ta tillbaka VM-guldet i Adventure racing till Sverige. Förre skidåkaren Oskar Svärd satsar nu hårt på multisport och hoppas kunna ta tillbaka VM-guldet i Adventure racing till Sverige.
Här är det svenska gänget som ska göra det under VM i Sydafrika. Från vänster: Oskar Svärd, Malin Hjalmarsson, John Karlsson och Per Vestling. Här är det svenska gänget som ska göra det under VM i Sydafrika. Från vänster: Oskar Svärd, Malin Hjalmarsson, John Karlsson och Per Vestling.
Cyklingen står för cirka 65 procent av loppet och enligt Oskar är den också den mest utslagsgivande grenen. Cyklingen står för cirka 65 procent av loppet och enligt Oskar är den också den mest utslagsgivande grenen.
Artikel

Oskar Svärd siktar på nytt VM-guld i Adventure Racing

2023-10-19

Oskar Svärds meriter går inte av för hackor. Han har vunnit Vasaloppet tre gånger, Marcialonga en gång och satt svenskt rekord på En Svensk Klassiker. Men han har också ett VM-guld – i multisport från år 2021.
    En bedrift som han nu vill göra om under världsmästerskapet i Sydafrika!
    – En extremt jävla fysisk utmaning, säger Oskar till Cykla.se.

Han vet egentligen inte så mycket om själva loppet. Inte mer än att han ska ta sig igenom uppemot 80 mil fördelat på tio sträckor, tre på mountainbike, sex trailrun/trekking och en med kajak.
    Vid varje etappstart får de en ny karta över den aktuella delsträckan, sedan gäller det att ta snabbaste och bästa vägen till mål. I ett helt främmande landskap, utan gps eller andra större hjälpmedel.
   
– Det är navigering via en karta i A3-format med skala 1:50 000 som gäller. Vi vet heller inte ordningen på sträckorna. Men vi börjar få ganska bra rutin på det här och vi i laget ser fram emot det väldigt mycket. Vi ska fokusera på vårt eget lopp, säger Oskar Svärd.

Laget ska hålla ihop från start till mål

Laget ja. I Adventure Racing tävlar man nämligen fyra och fyra. Det måste vara minst en av varje kön och det handlar om att hålla ihop från start till mål. Något som skapar starka minnen.
    – Det blir personer som man lär känna för resten av livet. Det spelar ingen roll om en av oss är stark. Här är alla tvungna att hjälpas åt på olika sätt. Sedan blir det ett antal tuffa situationer också under tiden, där laget verkligen sätts på prov. Särskilt när alla knappt har sovit och kroppen är helt slut, från topp till tå.

Hur tufft är det här jämfört med alla andra utmaningar du har gett dig på genom åren?
– Exempelvis Vasaloppet tar ju bara omkring fyra timmar, så sett till tiden är det ingenting i jämförelse. Farten och tempot skiljer sig åt förstås. Men det här är en extremt jävla fysisk utmaning i alla fall. Det står helt klart.
   
– När jag satsade på skidorna hade jag inte barn och levde i stort sett 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året som idrottare. Då byggde jag upp en stark grund till där jag står i dag.

Försvarsmakten ligger bakom satsningen

Det svenska VM-laget representeras den här gången av John Karlsson, Malin Hjalmarsson och nytillskottet Per Vestling. Och så Oskar då. Samtliga med militär bakgrund. Och det är också Försvarsmakten som ligger bakom satsningen.
    – Det är ingen sport man lever på direkt, säger Oskar, skrattar och fortsätter:
   
– Men jag tror att vi har väldigt stor nytta av det som vi har lärt oss i vår militära utbildning. Inte minst genom organisationen och hur vi hanterar alla yttre faktorer. Då lyfter vi ofta jämfört med andra lag. Dessutom har vi bra uthållighet och håller hela tävlingarna. Det är många som är snabba de första dygnen innan de tappar. Där har vi en fördel.

Loppet startar under torsdagen och sedan väntar fyra–fem dagar av action dygnet runt. Och Oskar Svärd har höga förväntningar, både på sig själv och laget.
    – Vi har en klar målsättning att slåss om segern. Det är så klart mycket som ska stämma och det kan hända så himla mycket, men vi känner oss väl förberedda. Är det lag som är starkare än oss, så är det inte så mycket vi kan göra åt det.

Nya Zeeland tuffaste motståndet på förhand

När mästerskapet ägde rum i Spanien 2021 blev det svenskt guld. Men då var det pandemi, vilket gjorde att några vassa lag saknades. Inte minst Nya Zeeland, som förutom det året har vunnit samtliga VM sedan 2014.
    – De är extremt starka. Förra året ledde vi i fem av åtta sträckor, men blev till slut tvåa. Nu drömmer vi om att rå på dem. Jag är grymt taggad och ska ge allt, säger Oskar.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten


Följ tävlingen på www.arworldseries.com/live#tracking. Uppdateringar kommer också löpande på de svenska deltagarnas instagram-konton:

VM i Adventure Racing

Äger rum varje år. I år går loppet i Sydafrika och startar torsdagen den 19 oktober.

Adventure Racing är en lagtävling med fyra deltagare per lag, som ska ta sig an totalt tio etapper. De består av mountainbike (65 procent), trekking (25 procent) och kajakpaddling (10 procent). Deltagarna kommer också att ägna sig åt orientering med tanke på att banan inte är utmärkt, utan lagen tvingas navigera med kartor. Under vissa delar av loppet kommer de även att utföra vissa repaktiviteter.

Lagen har nio dagar på sig att ta sig i mål och vinnarna beräknas komma över mållinjen efter omkring halva tiden.