Oskar Svärd ska cykla Vätternrundan till förmån för strokeforskningen.
Team Oskar Svärd har träffats regelbundet under våren för att träna tillsammans.
Artikel

Oskar Svärd cyklar för sin pappa – och strokeforskningen

2019-05-14

Förra året drabbades förre skidstjärnan Oskar Svärds pappa Lars-Gunnar av en stroke och livet hängde på en skör tråd.
    I år ställer sig Oskar på startlinjen till Vätternrundan för att samla in pengar till förmån för forskning om stroke.
    – Idén dök upp förra sommaren och vi ska kämpa för att samla in mycket pengar, säger Oskar.

Den 14 maj är det Strokedagen. En dag som Oskar Svärd kommer att ägna en särskild tanke åt.
Den 27 mars 2018 vändes nämligen livet upp och ner för Oskar, hans bror och mamma när deras pappa och make drabbades av en allvarlig stroke. Vänstra hjärnhalvan skadades och Lars-Gunnar blev förlamad på kroppens högra sida och talet försvann.
    – Helt plötsligt blev allt annat inte så mycket värt. Bara veckor tidigare hade pappa och jag stått och vallat skidor inför Vasaloppet. Nu låg han på sjukhus och ingen visste hur det skulle gå.

Oskar berättar öppet om chocken och hur allt annat i livet plötsligt ställdes på paus. Hur han så mycket han kunde åkte från hemmet i Eksjö till sjukhuset i Borås för att finnas vid föräldrarnas sida.
    – Pappa har alltid varit med mig. Inför och under skidtävlingar fanns han alltid till hands för att hjälpa till. Det gör verkligen ont när något sådant här händer.
    – I dag mår han mycket bättre. Det dröjde länge, men tack vare träning, träning och ännu mera träning, behöver han inte längre använda rullator för att ta sig fram. Han har fortfarande svårt att tala, men han förstår allt som sägs.

För många är nog Oskar Svärd signifikativ med svensk längdskidåkning. Den stora satsningen kom på långlopp, där han bland annat kan skriva in tre segrar i Vasaloppet på sitt idrottsliga cv.
Men sedan några år tillbaka är cyklingen en stor del av hans idrottsliv.
    – Skidåkning ligger mig fortfarande närmast hjärtat, men cykling kommer inte långt bakom, säger Oskar.

– Jag cyklade rundan med Falköpingsgänget året efter och det var en så fantastiskt rolig upplevelse. Det var då jag började snegla åt En Svensk Klassiker och att jag ville cykla Vätternrundan igen – men fortare.

Tankarna om att cykla Vätternrundan för att samla in pengar till strokeforskning dök upp förra sommaren.
    – Idén började gro när jag cyklade med Team Mustasch förra året. Kan man cykla för att samla in pengar till cancerfonden kan man ju göra det till strokeförbundet också?
    – Vi bestämde oss i somras, bildade en grupp på 25 cyklister och i december hade vi vårt första upptaktsmöte.
    Team Svärd var bildat.

Sedan dess har gruppen träffats var femte-sjätte vecka för att lyssna på föreläsningar och få träningsupplägg. Sedan början av april har de i gruppen som har haft möjlighet träffats för intervallträning på tisdagar och långpass på helgerna för att vara redo för de 30 milen runt Vättern.
    – Vi är en mix av cyklister mellan 30 och 55 år och målsättningen är att vi ska ta oss runt på 7.45. Och att träffas och träna tillsammans ger mycket.

Intresset för cyklingen startade med en inköpt landsvägscykel 2012 och två cyklade motionslopp. Det var då, tillsammans med Falköpings CK, som tankarna om att cykla Vätternrundan vaknade.
    – Jag cyklade rundan med Falköpingsgänget året efter och det var en så fantastiskt rolig upplevelse. Det var då jag började snegla åt En Svensk Klassiker och att jag ville cykla Vätternrundan igen – men fortare, säger Oskar.

Året därpå gjorde Oskar slag i saken. Och fort gick det – i samtliga Klassisker. Så pass snabbt att han satte nytt rekord med den sammanlagda tiden 13 timmar, 56 minuter och 17 sekunder på de fyra arrangemangen. En tid som står sig än.
    – Jisses vad trött jag var när jag passerade mållinjen på avslutande Lidingöloppet, men också riktigt glad, säger Oskar som efter 2014 även har cyklat Vätternrundan 2015 och 2018.
    – Och nu ska det bli jätteroligt att cykla loppet igen, den här gången med Team Svärd. Vi är alla väldigt laddade.

Den aktiva skidkarriären tog slut 2016, men att sitta still är inte löjtnant Svärds melodi. Som officer på Ing 2 i Eksjö arbetar han med idrott och friskvård på regementet och med företaget Optima Ski arrangerar han träningsupplägg för skidåkare som vill utvecklas i långlopp och längdskidåkning.
    Det var även i sitt arbete i armén som han kom i kontakt med multisport – flerdagarstävlingar där färdsätten varierar med exempelvis löpning/trecking, mountainbike och paddling, där han är navigator i SAFAT, Swedish Armed Forces Adventure Team.

Men numera handlar inte bara allt om uthållighetstävlingar och idrottande i Oskars Svärds liv.
Den åttonde januari blev han och sambon Kari föräldrar till dottern Julia Danira.
– Det är helt fantastiskt. Vi har försökt att få barn länge och nu finns hon hos oss. Nu förstår jag vad andra föräldrar menar när de säger att det inte går att förklara hur det känns att bli pappa eller mamma.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat


Oskar Svärd

Ålder: 42 år.
Familj: Sambo Kari Eie och dottern Julia Danira.
Klubb: Team Svärd under Vätternrundan.
Gör: Löjtnant på Ing2 i Eksjö där han jobbar med idrott och friskvård på regementet.
Meriter: Tre Vasaloppssegrar (2003, 2005, 2007), 14 gånger topp nio på Vasaloppet, tre segrar på långloppet Jizerska Padezatka och seger i Marcialonga, Finlandialoppet och Kinesiska Vasaloppet, 24 pallplaceringar i långloppsvärldscupen, SM-medaljer som senior i längdskidor, rullskidor, orientering och skidorientering, rekordhållare på En Svensk Klassiker med den sammanlagda tiden13 timmar, 56 minuter och 17 sekunder. Körde Öppet spår i år på 4.01.

Vill du också stötta strokeforskningen tillsammans med Team Svärd? Du hittar mer information på Facebook under gruppen ”Team Svärd mot Stroke”.