Artikel

Nytt stipendium för svenska juniorcyklister

2017-07-16

Ett nytt stipendium för svenska juniorcyklister har instiftats. Det är företaget Keller i samarbete med Cykelträning, som drivs av förre proffscyklisten Glenn Magnusson, som varje år kommer att dela ut årets herr- respektive damjunior inom svensk landsvägscykling. 
   – Vi vill inspirera unga cyklister. Stipendierna hjälper de cyklister som kan bli duktiga stjärnor, säger Glenn Magnusson.

Pristagarna tillkännages i oktober och förutom äran kommer de två cyklisterna att tilldelas 15 000 kronor var. I juryn återfinns Ola Larsson, Glenn Magnusson och Roberto Vacchi. Med stipendiet hoppas initiativtagarna sporra unga landsvägscyklister att ta nästa kliv i karriären. I kriterierna står det bland annat att cyklisten ska ha en god utvecklingskurva, vara en god lagkamrat och att hen ska ha som mål att lyckas som vuxen cyklist.
– Vi har av tradition i svensk cykel regelbundet fått fram duktiga proffsstjärnor. Vi vill väldigt gärna  att detta fortsätter även i framtiden, säger Glenn Magnusson och fortsätter:
– Det stora problemet i dag inom svensk landsvägscykel är att vi har alldeles för få juniorer på såväl herr- som damsidan för att kunna bli en stark cykelnation. Även om vi har några fåtal som kan mäta sig internationellt. Förhoppningen är att stipendiet skapar mer inspiration bland våra yngre cyklister att det finns utmärkelser att vinna.


Kriterier för att kunna vinna Keller-stipendiet:

Priset gäller för landsvägscyklister. En damjunior (17–18 år) och en herrjunior (17–18 år) tilldelas stipendiet i oktober månad.

  • Cyklisten skall ha lyckats på internationella tävlingar.
  • I andra hand tittar juryn på nationella insatser.
  • Cyklisten skall ha en positiv utvecklingskurva.
  • Cyklisten skall vara en god lagkamrat.
  • Cyklistens mål skall vara att lyckas som vuxen cyklist de kommande åren.