Kinnekulle är både en njutning och utmaning för landsvägscyklister med sitt kuperade landskap. Kinnekulle är både en njutning och utmaning för landsvägscyklister med sitt kuperade landskap.
Under Platåbergsturen har man vidunderlig utsikt från de tre bergen Billingen, Mösseberg och Kinnekulle. Under Platåbergsturen har man vidunderlig utsikt från de tre bergen Billingen, Mösseberg och Kinnekulle.
De västsvenska skaraborgsslätterna har blivit en populär cykeldestination för svenska landsvägscyklister. De västsvenska skaraborgsslätterna har blivit en populär cykeldestination för svenska landsvägscyklister.
Platåbergsturen är ett bra alternativ som uppladdning inför Vätternrundan och de andra loppen under Cykelveckan. Platåbergsturen är ett bra alternativ som uppladdning inför Vätternrundan och de andra loppen under Cykelveckan.
På Kinnekulle finns det också bra fikastopp. Bland annat det populära Café på Klostret. På Kinnekulle finns det också bra fikastopp. Bland annat det populära Café på Klostret.
Backar upp och backar ned. Platåbergsturen ger bra träning i det varierande landskapet. Backar upp och backar ned. Platåbergsturen ger bra träning i det varierande landskapet.
Sponsrad artikel

Tre berg som lockar med njutbar cykling

2022-05-03

De västsvenska skaraborgsslätterna är klassisk cykelmark – som bjuder på fina, böljande vyer och kuperat landskap. Inte minst de tre platåbergen Billingen, Kinnekulle och Mösseberg. Här erbjuds erbjuds en fantastisk miljö och det finns samtidigt massor att uppleva längs vägen.

Allt fler landsvägscyklister har upptäckt Västsveriges fina vägar och omgivningar att cykla på. En av de mest populära rutterna är den så kallade Platåbergsturen som både ger bra träning och mängder av upplevelser.

Som i en trubbvinklig triangel ligger Billingen, Kinnekulle och Mösseberg – som ingick i bansträckningen och gav upphov till namnet för det populära loppet Tre Berg under flera år.

Cyklingen bjuder både på njutning och utmanande stigningar. Det är rejält backigt och totalt har sträckan 1 7000 höjdmeter. Och med sina 18 mil en perfekt uppladdning inför sommarens lopp – exempelvis Vätternrundan.

Under rundan får cyklisterna också uppleva en fantastisk miljö och fina vägar att cykla på. Särskilt på våren när ramslöken blommar på Kinnekulle.

Även utsikten från toppen av de tre bergen är något extra. Från Billingen kan du exempelvis blicka ut över Hornborgasjön, mest känt för sin trandans under våren, och från Kinnekulle ser du Vänern.

På Kinnekulle bör du dessutom passa på att besöka Cafét på Klostret, som är ett favoritstopp för många cyklister. I området finns också övernattningsmöjligheter som gör att du kan dela upp sträckan på ett antal etapper.

Förutom landsvägsrundorna erbjuder ”Platåbergen” även goda förutsättningar för MTB-cykling. I höst arrangeras MTB Meet på Kinnekulle – en hel helg bestående av cykling, afterbike, mässa och guidning på berget. Ett evenemang som ska bli en årlig tradition – och något som arrangörerna hoppas ska locka cyklister i alla åldrar och med olika erfarenheten. Från den mest inbitne veteranen till nybörjaren.

Foto: Daniel Breece


Här har du tips på fler tips på fantastiska landsvägsrutter i Västsverige!

TIPS!

Missa inte Lundsbrunns Spa och Resort som ligger mitt emellan Vänern och Vättern – inte långt ifrån Kinnekulles fot. Här kan du passa på att njuta rejält mellan alla pass på cykelsadeln.

Platåbergsturen

I Västergötland finns 13 platåberg, varav tre stycken (Billingen, Kinnekulle och Mösseberg) ingår i cykelrundan som kallas Platåbergsturen.

Billingens topp ligger 304 meter över havet och ligger intill Skövde, som delvis är byggd på bergets sluttning. På och omkring Billingen finns 14 naturreservat och berget erbjuder såväl MTB-spår som pumptracks för cyklister. På toppen finns även en campingplats och frisksportsanläggning. Från flera fina utsiktsplatser på berget kan man bland annat kan se Hornborgasjön, Kinnekulle och Skara Domkyrka.

Kinnekulle ligger vid Vänerns sydöstra strand och har sin högsta punkt 306 meter över havet. Berget har en rik flora och fauna där bland annat ramslök, murgröna och orkidéer växer. Här finns också det populära cykelfikastoppet Café på Klostret.

Mösseberg är beläget nordväst om Falköping och är det högsta av de tre. Det når en höjd på 327 meter över havet. På den västra delen fanns förr en avrättningsplats, vilket har gett upphov till den delens smeknamn Galgaberget. Även Mösseberg har aktivitetsområden med alltifrån MTB-spår och pumptracks till discgolfbana och djurpark.

Läs en detaljerad ruttbeskrivning av Platåbergsturen här – och på Cyclists best har det före detta cykelproffset Alexander Wetterhall testat en liknande runda i området.