Nämn en utmaning och Lars Skantz hänger på. Nu på fredag ska han cykla 10 000 höjdmeter inomhus till förmån för cancerforskning.
Artikel

Ny utmaning för Lars Skantz – 10 000 höjdmeter väntar

2022-03-17

Nämn en utmaning och Lars Skantz hänger på. Nu på fredag ska han cykla 10 000 höjdmeter inomhus till förmån för cancerforskning.
    – Det viktigaste är att genomföra det, men gubben ska kräma på så mycket det går, säger han.

Tanken var att han skulle genomfört det redan i januari. Men bara dagar innan insjuknade han i covid-19. Men nu är det äntligen dags för Lars Skantz att ta sig an nästa utmaning. Att cykla 10 000 höjdmeter inomhus i Racerdepåns butik i Falköping.
    – Det ska bli jättekul. Ibland inser jag inte att hur gammal min kropp är. Men jag ska köra på så mycket det bara går, så får vi se vad det blir, säger han.

Genomfört mängder av äventyr

Fredagens uppgift är bara ett av alla äventyr som 54-åringen från Vänersborg har ägnat sig åt sedan han började cykelträna på allvar igen för ett par år sedan. Från att cykla genom Sverige med skridskofantomen Nils van der Poel och Vätternrundan 315 med Team Mustasch till att ensam trampa 30 mil i en egen Winter Challenge.
    – Jag vill ha upplevt grejer innan jag lämnar av och kan jag dessutom cykla för en god sak gör det mig ännu mer sporrad, säger han.

10 000 höjdmeter har han, så klart, också cyklat tidigare. Men ”bara” utomhus än så länge – då han höll på i 16 timmar och 48 minuter utmed några av de så kallade Platåbergen i Västergötland. Så han har ett litet hum om vad som väntar på fredag.
    – Det ska bli kul att jämföra hur det är. Det gäller att inte förivra sig och dra på för mycket i början. Nu slipper jag vind, punkteringar och andra yttre förutsättningar som kan ställa till det. Och det lär inte komma in en älg i butiken heller, säger Lars och skrattar:
    – När jag gjorde den utmaningen utomhus kom det ut en riktig tiotaggare på vägen. Men det var mest roligt.

”Gäller att trampa hela tiden”

Det är dock inte bara fördelar med att cykla på en trainer i stället för ute på landsvägarna.
    – Det blir inte så mycket vila nedför backarna precis, utan det gäller att trampa hela tiden. Jag får se hur jag känner mig när jag har kommit till ”Mount Everest”, på nästan 9 000 meters höjd. Men jag ser fram emot dagen och det blir en fräck upplevelse, säger han.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


På Instagramkontot @larsskantz kan du följa hans äventyr. Och om vill du bidra till insamlingen swishar du till 073-5345818, alla intäkter går oavkortat till cancerforskningen.

Lars Skantz

Ålder: 54.

Bor: Vänersborg.

Familj: ”Bor med min fru Evelina och fyra barn. Har också två äldre som har flyttat hemifrån.”

Yrke: Idrottslärare och specialpedagog.

Intressen: ”Äventyr med cykel och att vara med min familj.”

Dold talang: ”Grym på att laga köttfärssås.”