Nils van der Poel Nils van der Poel.
Det är på isen han har skördat mest framgångar. Men nu ska Nils van der Poel ytterligare en gång ge sig på att cykla genom Sverige – den här gången på rekordtid. Det är på isen han har skördat mest framgångar. Men nu ska Nils van der Poel ytterligare en gång ge sig på att cykla genom Sverige – den här gången på rekordtid.
18-årige Nils van der Poel efter Halvvättern 2014 18-årige Nils van der Poel efter Halvvättern 2014
Artikel

Nils van der Poel på rekordjakt genom Sverige – på cykel

2021-06-14

I februari är han ett av våra största guldhopp i OS i Beijing. Men först är det andra utmaningar som väntar skridskostjärnan Nils van der Poel. I slutet av juni ska han cykla genom Sverige på rekordtid tillsammans med radarkamraten Lars Skantz.
    – Jag tror det är utmaningen i sig som lockar, säger Nils van der Poel till Cykla.se.

I början av 2021 slog Nils van der Poel igenom rejält och gick i stort sett över en natt från okänd till att bli den stora snackisen i Sportsverige. Inte så konstigt när man på tre dagar tar hem två VM-guld, varav ett världsrekord, i en sport som historiskt sett har rönt mängder av svenska framgångar.
    Vägen till framgångarna har varit lång för den nu 25-årige Trollehättesonen – och inte alltid spikrak. Träningsupplägget har också varit väldigt annorlunda jämfört med många andra skridskoåkare. Som att ta ett två år långt tävlingsuppehåll mitt i karriären för att göra värnplikten, för att nämna ett exempel.
    Eller att cykla genom Sverige på rekordtid, som han ska göra nu juni – bara ett drygt halvår före OS i Peking, där han är storfavorit.
    – Cykling är en bra träningsform för skridskoåkare, då det har samma typ av rörelser. Sedan är det ett sätt att motivera mig själv att hitta fler träningstimmar. Det är lång tid till nästa skridskomål, så jag måste ha något som pushar mig i min träning och ha ett kortare mål, säger Nils van der Poel.

Cyklade samma sträcka i fjol

Idén till sommarens stora utmaning kom i fjol, när han och Lars Skantz cyklade samma sträcka – från Treriksröset till Smygehuk. Då för att samla in pengar till förmån för cancerforskning. 205 mil över sju dagar.
    – Vi cyklade omkring 30 mil per dag. Även om det var jobbigt och vi fick kämpa var det kravlöst och kul. Samtidigt var det under en period där många lopp ställdes in, vilket gjorde att många testade på olika rekordförsök, bland annat Richard Larsén som lyckades cykla sträckan på 82 timmar. Då minns jag att vi sa att det var skönt att vi inte gjorde det på den tiden…
    – Men så småningom sa Lars att han skulle vilja utmana det där. Det var jag fortfarande helt ointresserad av. Men så helt plötsligt blev jag sugen på det. Och nu är vi här, säger Nils.

Vad var det som gjorde att du ändrade dig?
– Jag tror att det är utmaningen i sig som lockar. Det är väldigt tufft och vi vet att det kommer att krävas mycket, till och med att man gråter någon gång längs vägen. Det är intressant att se hur man hanterar sådana saker. Samtidigt vet jag att vi kommer att få fantastiska minnen tillsammans, jag och Lars.

Text: Pierre Henriksson
Foto: International Skating Union, Pressbild/Svenska Skridskoförbundet samt Johan Larsson


2014 träffade Cykla Nils van der Poel för första gången, efter att han hade genomfört Halvvättern. Intervjun kan du läsa här.


Efter att intervjun gjordes blev det också officiellt att Nils blir en av årets sommarpratare i P1. Du hör hans avsnitt den 31 juli.

Nils van der Poel

Ålder: 25.
Bor: Trollhättan och Västerås.
Klubb: SK Trollhättan.
Meriter: VM-guld på 5 000 och 10 000 meter i Heerenveen 2021. JVM-guld på 5 000 meter 2014 och 2015. Gjorde OS-debut i Pyeongchang 2018, där han kom på 14:e plats på 5 000 meter.
Aktuell: Ska cykla från Treriksröset till Smygehuk på rekordtid. I februari är han ute efter karriärens första OS-medaljer under de olympiska spelen i Peking.