Marija Aurell har cyklat långa sträckor på egen hand förut. Men inte så långt och så länge som den här gången när hon tog cykeln från Motala till Sälen. Marija Aurell har cyklat långa sträckor på egen hand förut. Men inte så långt och så länge som den här gången när hon tog cykeln från Motala till Sälen.
32 timmar efter starten kom hon i mål till Sälen. 32 timmar efter starten kom hon i mål till Sälen.
Fotografering är ett av Marijas stora intressen. Hon älskar att fånga miljöer och det som händer runt omkring henne. Inte minst under hennes cykeläventyr. Fotografering är ett av Marijas stora intressen. Hon älskar att fånga miljöer och det som händer runt omkring henne. Inte minst under hennes cykeläventyr.
Under restiden var det en hel del korta stopp. Bland annat för att fånga alla händelser längs vägen. Under restiden var det en hel del korta stopp. Bland annat för att fånga alla händelser längs vägen. "Det är så mycket linjer och färger – ett skådespel", menar Marija Aurell.
Artikel

Starten på nya livet – vid målet i Sälen

2022-04-29

Marija Aurell har cyklat långa sträckor på egen hand förut. Men inte så långt och så länge som den här gången när hon i måndags tog cykeln från hemstaden Motala till Sälen. Och allt tack vare ett snabbt infall.
    – Mitt mål är att inspirera folk till att göra saker och att man inte alltid måste vänta in rätt ögonblick, säger hon.

De senaste åren har Marija Aurell hittat sig själv. Från att ha haft ett stort kontrollbehov med mycket jobb har hon nu släppt tanken om en ”perfekt vardag”.
    – Det är lätt att leva för andras skull och hålla andra nöjda. Något jag gjorde tidigare, och till slut mådde jag inte bra av det. Jag har jobbat hårt med mig under de senaste åren. Ibland får man gå på sin känsla och genomföra saker, säger hon.

Det var precis så hon tänkte väldigt nyligen när hon bestämde sig för att hon skulle ge sig av på en lång cykeltur – på egen hand. Bara några dagar senare gav hon sig i väg uppåt i landet från hemmet i Motala till Sälen. En tur på nästan 39 mil.
    – Numera är jag hela tiden på jakt efter nya sätt att uppleva äventyr. Jag tar det första bästa som jag har hemma och så får det lösa sig, säger Marija.

Var Vätternrundan-ambassadör år 2020

Hon är ingen duvunge på att cykla. År 2020 var hon ambassadör för Vätternrundan tillsammans med Evelina Danielsson, i duon Rövardöttrar, och samma år cyklade hon dessutom ensam runt Vättern under mellandagarna.

Den här gången var hon ändå lite orolig att hennes 85 cykelmil i benen inför starten inte skulle räcka. Till Sälen kom hon dock sent på tisdagskvällen efter 32 timmar, där hon satt på sadeln i 22 av dem och resterande bestod av korta stopp.
    – Tydligen har jag ett starkt pannben och det har visat sig att jag är ganska envis, säger hon och skrattar.
    – Samtidigt hade jag ingen målsättning att komma fram på en viss tid, utan jag höll ett ganska lågt tempo. Och skulle jag inte ha kommit hela vägen fram hade jag ändå gjort min resa. Det är den som är viktigast för mig.

Vill lyfta fram Motala kvinnojours arbete

Precis som under julhelgen 2020 hade hon även ett annat mål i sikte. Att framhäva arbetet som Motala kvinnojour gör för utsatta kvinnor.
    – De är alltid värda att lyftas och hyllas. I år fyller organisationen dessutom 30 år, vilket gjorde det ännu mer angeläget.

Trots att hon cyklade på egen hand hela vägen kände hon sig inte ensam en enda sekund.
    – Jag har fått så himla fin respons av alla som har följt mig på sociala medier och hejat på. Det är det som har varit så härligt, att de har fått se det som jag har sett och delat med mig av. Det har gjort att jag inte för ett ögonblick har känt mig ensam på resan.

Avstamp för nya företaget Marija Aurell

Cykelturen till Sälen har också varit ett avstamp för Marijas nya heltidsjobb som inspiratör, marknadsförare och fotograf i det nya företaget som är döpt efter henne själv: Marija Aurell. Kärnan kretsar kring hennes slogan ”Våga vara puls” där hon vill inspirera andra till att våga följa sina drömmar via hennes äventyr och projekt.
    – Då handlar det inte om att det måste vara maxpuls, utan att man ska våga göra det som man mår bäst av. Det kan lika väl vara vilande puls också. Det handlar snarare om livet i stort.

Ungefär som när hon själv njöt av sin prestation efter en skön natts sömn efter målgången i Sälen.
    – Jag tog mig upp på fjället, bara låg där och tittade på molnen. Vilopulsen är lika viktig som alla annan puls…

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Marija Aurell

Ålder: 37.

Bor: Motala.

Yrke: Egenföretagare på Marija Aurell.

Intressen: Allt som har med puls att göra.

Dold talang: ”Har spelat fiol sedan jag var fem år.”