Artikel

Motalabo blir stolt ambassadör

2016-12-29

Under 2017 kommer Vätternrundan ha videobloggande ambassadörer som kommer att följas innan och under deras lopp. Över 80 intresserade skickade in ansökningar och i början av december avslöjades tre av ambassadörerna. Den fjärde och sista ambassadören, som avslöjades i slutet av december, är Jocke Bernström, som 2017 kommer att cykla Halvvättern, Vätternrundan och Vättern GP.


Motalabördige Jocke Bernström har en stark relation till Vätternrundan. Han har varit funktionär, ledare på Vätternrundanläger och dessutom cyklat loppet ett flertal gånger. 2017 ska han också vara ambassadör för loppet.
– Det är fantastiskt roligt att vara en del av arrangemanget, säger han.

Jocke Bernström tävlingscyklade fram till millennieskiftet, då han av olika anledningar inledde ett tioårigt uppehåll från cyklandet.
När han tog fram hojen som rehabilitering efter en ryggoperation fastnade han åter för såväl träningformen som sporten i sig.
– Dels är det en sport som finns i olika former, som går att utföras på många olika sätt. Dels är det socialt, där man framför allt i landsväg kan cykla i grupper och ha det sociala samtidigt. Det är riktigt trevligt, och det känns som att det blir allt fler motionärer som inser det. Det är kul.

Under 2016 blev det uppemot tio tävlingar, en siffra som han tror ökar den kommande säsongen. 2017 kommer även Cykla-läsarna att få följa med på resan – då Jocke är en av de utvalda till att bli Vätternrundans fyra ambassadörer för 2017.
– I och med att jag är från Motala har jag haft loppet omkring mig hela livet. Det är en höjdpunkt för hela Motala, säger Jocke.

Cykelveckan i Motala blir intensiv för 35-åringen. Han ska cykla både Halvvättern och Vätternrundan, men också tävlingsloppet Vättern GP som går på torsdagen.
– Sedan kan det bli MTB-Vättern också, säger han och skrattar.

Ambassadörsskapet innebär bland annat att han kommer att vlogga på Cykla.se. På vloggen kommer man få följa hur Jocke får ihop träningen och vardagslivet med heltidsjobb och familj.
– Jag har två barn som har börjat köra lite mountainbike också. Så när de tävlar åker vi hela familjen, och då brukar jag passa på att tävla också, säger Jocke som också kommer att dela med sig av viktiga tips och råd han har samlat på sig genom åren.

Vad är det viktigaste en förstagångscyklist bör tänka på inför Vätternrundan?
– Att börja träna i god tid. Särskilt om man är en riktig nybörjarcyklist. Då gäller det att komma i gång så tidigt som möjligt, gärna träna cykel även på vintern. Sedan måste man hitta en väg som fungerar för alla.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Jocke Bernström

Ålder: 35.
Bor: Motala.
Familj: Fru och två barn.
Yrke: Projektledare på Försvarsmakten.
Intressen: ”Förutom cyklingen så är det familjen, man hinner inte med så mycket mer. Sedan gillar jag att resa, favoritresemålet är Thailand.”


VÄTTERNRUNDANS AMBASSADÖRER

De utvalda ambassadörerna kommer under 2017 få driva var sin egen blogg på Cykla.se och som även kommer visas på vatternrundan.se/Facebook/YouTube och andra sociala medier som Vätternrundan besitter.

2017 års ambassadörer är:

Ambassadörsskapet inleds med en partnerträff/kickoff i Motala den 20:e januari nästa år och därefter kommer ambassadörernas vardag kunna följas på Cykla.se och vatternrundan.se.