Karolina Skog och Per Bolund.
Artikel

Miljöministern: ”Cykeln måste få utrymme”

2018-03-16

Karolina Skog (Mp) är inte bara miljöminister. Hon är även en flitig cyklist, som dessutom kommer att cykla Vätternrundans nya lopp över 100 kilometer där elcyklar tillåts.
– Jag är lite nervös, men det ska bli kul, säger hon till Cykla strax efter att hon var med och invigde Svenska Cykelmässan under fredagen.

Under invigningstalet påpekade Karolina Skog vikten av att se till att de hållbara transportsätten, däribland cykeln, får utrymme i infrastrukturen.
– Det måste vara säkert och tryggt för att  vi ska få ett fungerande vardagsresande. Men vad är det vi ska sikta mot? Jo, jag tycker att det är när vi som är föräldrar kan släppa ut våra barn utan att tveka på säkerheten. Inte före det, säger hon.

Hon cyklar själv en hel del i vardagen och i sommar ska hon ge sig på premiären av Vätternrundan 100 kilometer – på en elcykel.
– Jag är verkligen ingen sportcyklist och har inte hunnit träna så mycket än. Men så fort det blir lite varmare ska jag ge mig ut och träna. Jag ser fram emot loppet, säger hon.

På invigningen talade även partikollegan Per Bolund (finansmarknads-, konsument- och biträdande finansminister), också han en inbiten cyklist.
– Jag cyklar varje dag till jobbet. Att cykla är som ett Kinderägg, allt i ett. Det ger frihet och man kan styra sig själv, samtidigt som man är miljömedvetenheten och får motion på en gång, säger han.
– Det är så roligt att allt fler upptäcker det, men vi vill att ännu fler ska få uppleva fördelarna med cyklingen. Där är elcykeln ett bra instegsalternativ och därför har vi försökt få fler elcyklar på plats, genom elcykelpremien, fortsätter Per Bolund.

Och premien, som innebär 25 procent tillbaka på priset vid inköp av en elcykel, har hittills varit en succé. Sedan den introducerades 1 februari har den, enligt Per Bolund, fått lika många ansökningar som supermiljöbilspremien fick under fyra år.
– Elcykeln är ett perfekt alternativ till bilen, avslutar Per Bolund.