Artikel

Lysande med blinkers till cyklar

2016-09-16

Vi är vana vid att sträcka ut hela armen när det är dags att svänga med cykeln. Nu är det möjligt att även synas i mörkret. Jodå, du tänkte rätt, det handlar om blinkers för cyklar.
– Det är väldigt enkelt, du bara trycker lite lätt på en knapp så blinkar det, säger Luca Amaduzzi som cykla.se träffade under Cosmobike Show i Verona.

Han är italienaren som flyttade från Florens till London och dessutom funderade på att studera i Lund. Men det kalla novembervädret fick honom att tänka om. Däremot är han van vid regn, rusk och mörker i London och det var där som Luca Amaduzzi fick en snilleblixt – blinkers till cykeln.
– När jag cyklade i London kände jag mig osäker och önskade att jag hade haft blinkers. Men jag hittade inga bra produkter när jag letade . I stället beslöt jag mig för att göra dem själv, säger han.

Sagt och gjort, Luca tog hjälp av en kompis som är ingenjör och med egna grundkunskaperna i design kunde de tillsammans ta fram en produkt. I november 2015 startade de företaget Cycl och i dag har de två produkter på marknaden. Båda ska placeras längst ut på styret där den ena varianten är magnetisk och lätt kan plockas bort. Varje år säljer företaget runt 15 000 blinkers .
– Våra kunder gillar dem och många som har fått sina lampor stulna har köpt nya, säger Luca som tog hem juryns pris under Cosmobike Tech Awards.

Under sina första år i London cyklade Luca i stort sett överallt. Snabbt insåg han att ingen tog hänsyn till cyklister och att det bara var att vänja sig vid att nästan bli överkörd varje dag. Han är därför väldigt mån om att det ska vara säkert för cyklister i trafiken. Dessutom poängterar Luca att blinkersen endast är ett komplement – är det lag på att sträcka ut armen ska man givetvis göra det också.
– Säkerhet är enormt viktigt, men inte bara säkerhet för att undvika olyckor, det ger även en trygghet för många som cyklar till jobbet varje dag, säger han.

Text och foto: Johan Larsson


Här följer alla artiklar från Cyklas bevakning av Cosmobike Show i Verona: