Artikel

LISTA: de tio mest udda cykelrekorden

2018-01-07

Många drömmer om att inneha ett världsrekord. Nu för tiden går det att sätta rekord i det mesta. Cykla.se har letat upp de tio mest udda som gjorts på en cykel.

 1. Världens längsta cykel
  Den längsta cykeln som någonsin har uppmätts är 41,42 meter lång. Cykeln byggdes av studenter på University of South Australia, Santos och användes till en cykeltur på 100 meter. Ingenting fick stabilisera cykeln, utan balansen hölls av farten på cykeln.
 1. Världens dyraste cykel
  Den dyraste cykeln som någonsin har sålts heter Butterfly Bike. Det är cykeln Lance Armstrong använde på finaletappen av Tour de France 2009. Priset? 318 000 pund, viket i dagens valutakurs motsvarar drygt 3 600 000 kronor. Vad som ska nämnas är att cykel såldes i välgörenhetssyfte och alla pengar skänktes till en cancerfond.
 1. Flest antal länder cyklade igenom under 24 timmar
  I juni 2016 gav sig Michael Moll i väg på sadeln för att cykla genom så många länder som möjligt under ett dygn. Tysken startade i Splügen Pass, Italien och cyklade genom Schweiz, Lichtenstein, Österrike och Tyskland innan han avslutade sin rutt i Frankrike. Det tog honom 20 timmar 17 minuter.
 1. Längsta distansen cyklad på ett hjul utan att trampa
  Harry Denton från Nya Zeeland var 16 år gammal när han cyklade 338,9 meter på ett hjul. För att ta fart under rekordförsöket gungade sig Denton fram och tillbaka på sadeln.
 1. Snabbaste 400 meter häck på cykel
  Världsrekordinnehavaren Kevin Young har sprungit 400 meter häck på 46.78. Det är drygt två sekunder långsammare än vad Thomas Öhler från Österrike cyklade sina 400 meter på. Tvåan i samma lopp, Félix Sánchez, klockades in fem sekunder senare.
 1. Flest ”bunny hops” på 30 sekunder
  Ett ”bunny hop” är ett stillastående hopp på en cykel över ett hinder där båda hjulen ska lämna marken. Rekordmannen kommer från Italien och heter Alberto Limatore. Han hoppade 73 gånger på 30 sekunder.
 1. Snabbaste tiden att pumpa ett cykeldäck
  Att få punktering är en cyklists mardröm. Pumpar man däcket lika fort som engelsmannen Steven Smith gjorde 2016 är det dock ingen stor fara under ett cykellopp. Han pumpade sitt cykeldäck på 20.50 sekunder.
 1. Längsta distansen cyklad under ytan
  67,60 meter lyckades italienaren Fabio Falla cykla under vattenytan. Ingen syretillförsel fick användas, bara cykeln och lungorna.
 1. Snabbaste hunden som cyklat 30 meter
  Karen Cobbs hund Norman är den snabbaste hunden som cyklat 30 meter. Norman, som sägs älska att imponera och uppträda inför folk, cyklade på 55.41 sekunder i Los Angeles 2014.
 1. Yngsta vinnaren av Tour de France
  Fransmannen Henri Cornet var 19 år och 350 dagar gammal när han vann Frankrike Runt. Året var 1904 och faktum är att det 113 år gamla rekordet står sig än i dag. Sanningen är att Cornet egentligen blev femma. De fyra som slutade före honom blev alla diskvalificerade för att ha använt andra medel än cykel under loppet.

Text: Johan Fransson
Foto: Alberto Limatore