Vätternrundan släpper en designcykel – inspirerad av pionjären Stig Johansson.
Artikel

Vätternrundan släpper designcykel – med inspiration från pionjären

2022-04-01

Uppdatering kl 21.30: Med anledning av dagens datum är nedanstående artikel ett aprilskämt. Nu är det officiellt. Vätternrundan lanserar en egen cykel, anpassad för dig som älskar utmaningar. Inspirationen till både funktion och design är hämtad från pionjären Stig Johanssons Husqvarnacykel från 1937 som han varje år tar sig runt loppet på.
    – Att cykla mer än 30 mil är tufft, med Vätterncykeln Stig Edition blir det ännu tuffare, säger Anders Oskarsson, cykelansvarig på Vätternrundan.

Efter månader av utveckling bakom lyckta dörrar släpper nu Vätternrundan 20 exemplar av sin nya cykel. Produktionen i verkstaden Bröderna Rydells i Motala, där loppets grundare Ewert Rydell jobbade, är i full gång.
    – Vi vill erbjuda något mer än bara lopp till våra deltagare. Med Vätterncykeln Stig Edition får du chansen att verkligen sticka ut på vägarna runt sjön. Det kommer att synas att du cyklar på en specialhoj, säger Anders Oskarsson.
    – De som cyklar på Vätterncykeln Stig Edition startar i egen grupp. Alla som lyckas gå i mål får också ett specialdesignat diplom, signerat av Stig Johansson. De kommer att få en grym upplevelse. Jag kommer själv att vara med och cykla på mitt exemplar.

Krav på att den skulle vara enväxlad

Det är en racerinspirerad standardcykel. För den som väljer att lägga beslag på ett exemplar av den limiterade utgåvan väntar en stor utmaning. Det är inte den mest lättcyklade hojen, menar Anders.
    – Det är en växel på cykeln som gäller. Det var ett krav från Stig för att vi skulle kunna sätta hans namn på den.

Prislappen landar på 31 500 kronor. Då kommer cykeln fullt utrustad med trampor, lysen, däck, ram, styre, kedja, korg, ringklocka – och bandspelare.
    – Vi har samarbetat med några av landets främsta cyklister för att ta fram cykeln. När det kommer till utrustning har vi tagit hjälp av pionjären Stig Johansson, som är ensam om att ha cyklat samtliga lopp sedan 1966. För honom var korgen, trälådan där bak och varningstriangeln med texten långsamt gående fordon ett måste –  liksom bandspelaren, säger Anders.
    – Ska man cykla så långt behöver en roa sig med lite musik, gärna Ole Ivars – mitt favoritband. I korgen får en plats med bandspelare och annat ”smött å gött”, säger Stig Johansson.

Hämtas ut i evenemangsområdet under Vätternrundan

För att köpa ett exemplar krävs det att du är anmäld till Vätternrundan 315 km i sommar. Träningen inför loppet kommer att behöva ske på din befintliga cykel. Med anledning av den tajta produktionstiden är cyklarna klara precis till Cykelveckan. Väl i Motala hämtas den ut i ett tält på evenemangsområdet, där man även får chansen att träffa Stig.
    – Samtliga 20 cyklister kommer att erbjudas service på tolv utsatta specialdepåer runt Vättern. Det är fyra på östsidan för att säkerställa att cyklisterna verkligen kommer ned till Jönköping. Där väntar en större service medan deltagarna kan njuta av mosbricka, säger Anders.

Cykelveckan 2022 – då går loppen

10 juni – MTB-Vättern 25/50 km
11 juni – Tjejvättern 100 km
11 juni – Vätternrundan 100 km
12 juni – Halvvättern 150 km
13 juni – Minivättern och ”Skoj med hoj”
17–18 juni – Vätternrundan 315 km

Tips! Du vet väl om att anmälningsavgiften numera ingår i friskvårdsbidraget?

Anmäl dig här!