Den 20 december stänger ansökan till Škoda Cycling Team 2019.
Som rekryt i laget får man bland annat ta emot tips från välmeriterade cyklister som Fredrik Kessiakoff.
– Det är tydligt att rekryterna får en enorm utvecklingskurva under året, säger Fredrik Kessiakoff, som även nästa år är ambassadör för laget.
Artikel

Kessiakoff: ”Once in a lifetime att vara en del av Škodateamet”

2018-11-27

Nu är det återigen dags att söka in till Škoda Cycling Team. Nästa år ska 15 utvalda cyklister, tillsammans med lika många ambassadörer, leva som proffs för att i slutändan cykla de 30 milen runt Vättern under åtta timmar.
    – Det är tydligt att rekryterna får en enorm utvecklingskurva under året, säger förre proffscyklisten Fredrik Kessiakoff som är ambassadör i laget.

I somras cyklade de in på imponerande sju och en halv timme. Det var femte året i följd som de utvalda cyklisterna lyckades med målsättningen att klara av Vätternrundan på mindre än åtta timmar. Som handplockad ambassadör i laget finns den före detta proffscyklisten Fredrik Kessiakoff. Han har varit med sedan 2015.
    – Så fort jag lade ned min karriär fick jag frågan från Škoda. Jag imponerades över vad de hade gjort året innan och uppskattar verkligen att företaget satsar så hårt på cykling. De lägger mycket resurser på sporten och det var en av många anledningar till att jag ville vara med i projektet, säger han.

Från början var det tänkt att de handplockade ambassadörerna skulle agera farthållare och lokomotiv i klungan. Men i takt med att åren har gått har ambassadörerna fått fler uppgifter. De senaste åren har alla ambassadörer blivit fadder till var sin rekryt som de har fått ta om hand lite extra.
    – Det är 30 personer som möts och ska lära känna varandra genom träning. Då kan det vara lite svårt att veta vem man ska anförtro sig. Nu har vi delats upp och får ta lite extra ansvar för en av rekryterna som kan stämma av läget och ställa sina frågor.

Upplägget för, och behandlingen av, cyklisterna är världsklass, förklarar Fredrik Kessiakoff. Han var själv proffs under många år, inom såväl MTB som landsväg och vet precis hur det fungerar i proffsteamen på touren.
    – Det skiljer sig inte mycket från att leva som ett riktigt proffs. I vissa fall är Škodateamet till och med bättre, framför allt sett till upplägg, material och hur de arbetar med sociala medier. Det är verkligen professionellt rakt igenom.
– Sedan finns vi ambassadörer där för att hjälpa till. Jag har kört de flesta stora loppen i världen och de erfarenheterna bidrar jag mer än gärna med.

Varför tycker du att man ska söka som rekryt till laget?
– Det är en once in a lifetime-grej. Som rekryt får man förståelse för vad det innebär att cykla fort samt både praktisk och teoretisk träning inför. De får göra en resa under ett helt år och lära sig hur man agerar i de olika situationer som man kan konfronteras med på cykeln.
    – Sedan är det ett härligt gäng med god sammanhållning som man får vara en del av.

Text: Johan Fransson
Foto: Škoda Cycling Team


Fredrik Kessiakoff

Ålder: 38 år.
Bor: Stockholm.
Bästa med cykling: Det sociala, friheten samt känslan efter ett genomfört pass.
Främsta cykelmeriter: Världscupseger MTB XCO, trea världscupen totalt MTB XCO, totalseger Österrike Runt, etappsegrar i Spanien runt och Schweiz Runt, sju dagar i den rödprickiga bergatröjan i Tour de France.


Škoda Cycling Team

Škoda har sedan 2014 rekryterat cyklister som under en cykelsäsong får allt tänkbart stöd som går att få för att nå det stora målet – att cykla Vätternrundan på under åtta timmar. Proffstränaren Mattias Reck ansvarar för personliga träningsprogram och de uttagna testas i avancerade fysiktester.
Förra året slogs rekord i antalet sökande då 2 100 cyklister ansökte till de 15 platserna. I år är ansökan öppen till den 20 december och först i mitten av januari vet vi vilka de cyklister som har valts ut.
Ansöker gör du på: http://www.welovecycling.se.