Det började med chattande på Messenger, men sedan i slutet av augusti bor Maria Nilsson och Roine Helin tillsammans. Allt tack vare cykling som ett gemensamt intresse.
Maria Nilsson och Roine Helin lärde känna varandra via Facebookgruppen Singelklingan förra året.
Artikel

Kärleken till cykling blev kärlek till varandra

2020-02-14

Det är inte lätt att komma undan när Amor skjuter dubbla pilar.
    Maria Nilsson och Roine Helin i Vänersborg är två lysande exempel på detta.
    I dag firar de ett år och en vecka tillsammans efter att ha träffats tack vare ett gemensamt intresse för cykling.
    – Det blev en riktig pangträff, säger Maria glatt.

Kalla det ödet eller slump, men när information om Singelklingan, en cykelgrupp för singlar, av en händelse poppade upp i Marias Facebookflöde var det som att det var förutbestämt.
    – Jag hade börjat cykla på allvar i oktober 2018. Min pappa är en riktigt cykelfantast och vi båda hade bestämt oss för att cykla Siljan Runt, berättar Maria.
    – Efter att ha sett inlägget gick jag in som medlem på Singelklingan eftersom det är en bra grupp med cykeltips och idéer från personer med samma intresse.

Maria lade upp sin profil i gruppen och berättade om sig själv. En profil som fastnade hos Roine Helin i Uppsala.
    – Vi började chatta på Messenger och kände väl ganska direkt att vi hade lätt för att prata med varandra. Till slut bestämde vi oss för att ringa varandra, säger Maria.

Maria hörde av sig till Roine och vänskapen växte sakta men säkert till kärlek. Och eftersom kärlek inte känner några avstånd blev de 40 milen mellan Vänersborg och Uppsala inga problem.
    Visserligen var Maria nervös den där första gången som hon styrde kosan mot Uppsala, men det gick snabbt över.
    Men det var det där med åldern.
    – Var det något som kanske kunde tolkas som ett problem var det åldersskillnaden. Jag är 43 år och Roine 66, men hans personlighet tog över mitt hjärta direkt och båda två kände att det klickade och var seriöst från början, säger Maria.

Roine började jobba halvtid och kunde därmed komma till Vänersborg varannan vecka.
    –  Jag trodde aldrig att det skulle fungera så bra som det har gjort, och allt är tack vare Singelklingan från början. Det skiljer många år på oss, men vi delar intressen och sporrar varandra. Eventuella motgångar gör vi till framgångar, säger Maria och får medhåll av Roine:
    – Det var ett riktigt bra forum att träffas på.

Cykling, både landsväg och MTB, löpning och skidåkning är några av intressena som Maria och Roine delar med varandra. I år står bland annat Siljan Runt, Cykelvasan och Brudfjällsracet på agendan.
    – Och så blir det Fjällturen MTB i Funäsdalen i mitten av juli, det var en julklapp från mig, säger Maria.

Sedan slutet av augusti förra året har Roine bytt Uppland mot Västergötland. Nu är de ett par på heltid som kan dela sina idrottsintressen utan att ha 40 mil mellan sig.
    – Cyklingen har verkligen gett oss så mycket, inte bara varandra, utan även en massa nya vänner och upplevelser, säger Maria och fortsätter:
    Jag insåg tidigt att det skulle bli vi två och känns det rätt, ja, då blir det rätt.

Och med tanke på dagens datum, hur ska ni fira Alla hjärtans dag?
    – Jag vet inte riktigt än, men jag är ganska påhittig, så någon slags överraskning kommer jag att fixa, säger Maria.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Därför firar vi Alla hjärtans dag

Enligt sägnen var Valentine en kristen biskop som levde på 200-talet i Terni, Italien. Biskopen lät viga par som älskade varandra, men att gifta sig av kärlek var förbjudet. Valentine halshöggs för detta och blev martyr, Sankt Valentine.
Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett brev till sin älskade, som också var hans fångvaktares dotter. Därifrån kommer traditionen att skicka kort på Alla hjärtans dag.

I slutet av 1950-talet introducerade varuhuset NK i Stockholm ”Valentines Day” genom att dekorera skyltfönster i kärlekens tecken och sälja hjärtformade askar med choklad. Det var dock inte förrän tio år senare som svenskarna började ta efter den populära och kommersiella seden från USA.

Alla hjärtans dag skrevs in som högtidsdag i den svenska almanackan 1985.