Lena Beltramin får hjälp upp för backarna i Italien av guiden Fausto.
För Anna Carlsson och Thomas Englund sa det klick redan på väg ner till Italien.
Lena Beltramin provade ett nytt cykelmärke i Italien, Ciöcc, och fastnade direkt för cykeln.
Singelklingor njuter god mat efter en av cykeletapperna i Italien.
Artikel

Singelklingan – ettåringen som växer så det knakar

2019-07-25

När Lena Beltramin startade Facebookgruppen ”Singelklingan – dejting för landsvägscyklister” för ett år sedan kunde hon i sin vildaste fantasi inte ana vilket ståhej det skulle bli.
I dag har gruppen nära 900 medlemmar – och är ständigt växande.
    – Jag har nog inte fattat hur stort det har blivit och vilken uppmärksamhet det har fått, säger Lena.

Cykla.se berättade om den nystartade gruppen för ett år sedan när den fortfarande var i sin linda. Men med 300 nya medlemmar bara under den första månaden kunde man gissa att intresset ute i landet var stort.
– Det har verkligen hänt jättemycket det senaste året. Framför allt har vi märkt att gruppen fyller flera funktioner. Allt handlar inte bara om att hitta en dejt, lika viktigt är det att hitta vänner som har samma intresse, säger Lena.

Facebookgruppen har under året även fått ett syskon – ”Singelklingan MTB – dejting för offroadcyklister”. En grupp som i skrivande stund har knappt 370 medlemmar som hellre cyklar i skogen än på landsväg.
– Även här genomsyras konversationerna av stor entusiasm och gemenskap vilket givetvis är jätteroligt att läsa, säger Lena.

Att grupperna fyller sin dejtingfunktion märks också av. Det droppar in ”nu tackar vi för oss” i konversationsfälten lite då och då när Amors pilar har träffat rätt hos två personer. Fortfarande är det dock fler som vill vara med i gruppen än som lämnar den.
– Det låter kanske lite tråkigt eftersom det är dejtinggrupper, men jag märker att många vill vara med just tack vare den sociala biten, att kunna skriva till och träffa personer som har samma intresse, cyklingen, säger Lena.
– Samtidigt har vi märkt att många ser grupperna som ett tryggt sätt att dejta på. Här har man kunnat följa en person länge, både med ord och bilder, och helt enkelt lärt känna honom eller henne innan en eventuell första dejt genomförs.

Reser jag någonstans i landet finns det alltid några som jag kan fråga om de vill hänga med och cykla. Det är en helt fantastisk känsla.

Under året har flera aktiviteter ordnats för medlemmarna. Längdskidåkning i Mora och gemensamma middagar i Stockholm, Göteborg och Malmö har varit populära och välbesökta arrangemang bland annat. Och många fanns på plats i Motala för att köra Vätternrundan.
– Middagen i Göteborg anordnades i samband med Cykelmässan där vi sponsrades med en egen monter för att kunna berätta om grupperna, säger Lena och berättar om den uppskattade middagen:
– Här satt vi, jättemånga människor som inte kända varandra tidigare, och hade det jättetrevligt. Min dotter som var med sa till mig att ”Mamma, du har skapat det här, att folk som inte kände varandra nu är goda vänner.” Då insåg jag hur stort det har blivit.

I slutet av april arrangerades även en cykelresa till Italien och Alexander Bike Hotel i Gabicce Mare söder om Riccione. Åtta medlemmar fanns med varav två av dem blev ett par redan på resan ner.
– Vi hade riktigt fina cykeldagar i Italien som vi givetvis berättade om på gruppsidorna. Fler och fler svarade att de gärna hänger med om det blir en resa även nästa år, så när vi lämnade hotellet hade vi bokat upp 36 platser till en resa 2020, både landsvägs- och MTB-cyklister, säger Lena.
– Och det ska verkligen bli en jätterolig resa som jag ser fram emot redan nu.

Tiden som det tar att att driva Singelklingan går lite i vågor. Ibland är det mycket, ibland lite mindre.
Men Lena Beltramin ser inte arbetet som något betungande. Tvärtom.
– När jag ska ordna något, som resan till Italien exempelvis, blir det en del att göra, men jag fortsätter gärna eftersom det är så fantastiskt roligt, säger Lena.
– Dessutom är det aldrig eller sällan några problem med kommentarer som inte hör hemma där vilket givetvis gör det hela enklare som administratör.

Men den stora glädjen hittar hon – och alla andra medlemmar – i ett numera årsgammalt cykelnätverk över hela landet.
– Reser jag någonstans i landet finns det alltid några som jag kan fråga om de vill hänga med och cykla. Det är en helt fantastisk känsla, säger Lena.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat