Sten Levin, Lena Beltramin, Dan Enell och Jan Bergström efter målgång i Vårgårda Velofondo. Efter den turen håller kvartetten kontakten och ska bland annat försöka cykla Bohustrampet ihop 9 september.
Peter Svensson och Pernille Wurtz dejtar inte, men är båda medlemmar i Singelklingan och cyklar och springer ihop.
Lena Beltramin och Theres Melander passade på att cykla en runda tillsammans och dela erfarenheter av Singelklingan när Theres var hemma på besök.
Artikel

Singelklingan – dejting på två hjul

2018-08-27

En Facebook-grupp enbart för singlar som älskar att cykla landsväg – kan det vara något?
Lena Beltramin ställde just den frågan och gensvaret lät inte vänta på sig.
– På mindre än en vecka hade gruppen 300 medlemmar. Det var helt otroligt, säger Lena.

Vi backar bandet till i somras. Lena Beltramin hade sedan ett par månader tillbaka fått upp ögonen för cykling och ställde mest på skoj frågan om det fanns någon dejtinggrupp för landsvägscyklister.
Den oskyldiga frågan fick 158 önskemål om att en sådan grupp bildades och Lena bestämde sig. Hon skulle skapa en Facebook-grupp för cyklande singlar som vill dejta likasinnade.
– Vi spånade runt ett kul namn, fastnade för cykeltermen Singelklingan, och därefter startade jag gruppen.
Det var den 13 juli i somras. Mindre än en vecka senare hade gruppen 300 medlemmar. I mitten av augusti hade antalet ökat till drygt 530 – och fler strömmar in.

Lena Beltramin har haft ridsport som sin stora passion under större delen av livet. Efter att ha blivit stelopererad i ryggen förra året valde hon dock att sluta med ridningen.
– Jag sålde min häst och tänkte ganska direkt att ”vad ska jag göra nu då?” Jag tog fram min MTB och kände att cykling fungerade. Därefter köpte jag en Bianchi för att testa hur det var att sitta i den ställningen och det kändes perfekt. Jag blev jättepeppad med en gång, säger Lena.

Detta var så sent som i maj i år. Sedan dess är Lena såld på cykling. Nu är hon aktiv flera dagar i veckan och cykelturerna blir både längre och mer frekventa. I samma veva började tanken gro om att hitta andra singlar som vill träffas och cykla tillsammans. Allt i, som Lena säger, ”skratt- och snack-fart”.
Resultatet blev Facebook-gruppen Singelklingan.
– Medlemmarna är verkligen aktiva och inga spydiga eller kaxiga kommentarer kommer in. Jag har inte behövt agera mot några nättroll en enda gång. I stället berättar man om sina cykelrundor, ger tips och råd, pratar om allt möjligt och frågar om någon vill följa med och cykla.

Många har sagt att ”om jag inte hade gått med i gruppen hade jag aldrig cyklat det här loppet”

Sedan starten har Lena själv träffat andra i gruppen för att cykla olika lopp tillsammans med. Och fler lär det bli framöver.
– Många har sagt att ”om jag inte hade gått med i gruppen hade jag aldrig cyklat det här loppet” och sådant är verkligen roligt att höra, säger Lena.
– Det har till och med börjat pratas om Vätternrundan nästa är, vår egen Singelklinga-klunga 2019.

Är man en hängiven cyklist, oavsett om det handlar om hög eller låg nivå, så vet man att intresset tar mycket tid i anspråk. Här lägger man timmar på sitt intresse, såväl vardagskvällar som helger. Singelklingan är helt enkelt en grupp för dem som vill träffa likasinnade.
– Cykling är en tidskrävande sport och det kan lätt bli gnissel om inte den andra partnern är lika intresserad. Här träffar man personer som man kan utöva idrotten tillsammans med samtidigt som man peppar och hjälper varandra, säger Lena.

Singelklingan är en mötesplats för aktiva landsvägscyklister i dejtingdjungeln. Är man i ett förhållande nekas man godkännande. Gruppen är till för de som vill träffa likasinnade, oavsett om man är nybörjare eller van cyklist.
– Våra medlemmar tipsar om olika arrangemang, frågar om någon vill åka och cykla ett visst lopp eller bara kommer med kommentarer och bilder om vad de själva har upplevt under cykelturen. Utöver dejtande så hittar medlemmarna också nya vänner att cykla med i sitt lokalområde eller om man ska på semester någonstans.
– Men är det någon som vill komma i kontakt för en personlig dejt läggs det inte på Facebook. Då blir det Messenger i stället.

Men om man nu träffar på kärleken i gruppen, åker man ut då?
– Haha, det beror lite på. Träffar man någon i gruppen har vi sagt att man får vara kvar, men kommer kärleken utifrån får man dessvärre lämna den.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

 


Lena Beltramin

Ålder: 48 år.
Bor: Tanum.
Gör: Nämndsekreterare i Strömstad kommun.
Intressen: Cykling, att resa, interiör.
Cyklar på: Vipera race 9 (landsväg) och en Hardrocx Shock Machine (MTB) – båda från Norge.
Roligaste loppet att cykla: ”Har inte cyklat så många ännu, men Vårgårda Velofondo var verkligen roligt.”

 

Facebookgruppen Singelklingan

  • En mötesplats för aktiva landsvägscyklister i dejtingdjungeln.
  • Gruppen startade den 13 juli 2018 och hade i mitten av augusti 533 medlemmar.
  • Gruppen består av 63,8 procent män och 36,2 procent kvinnor. Största åldersgruppen är män och kvinnor mellan 45 och 54 år. Därefter kommer 35–44 och 25–34 år. Medlemmarna är från 18 år och uppåt.
  • Sedan starten och en månad framåt hade sidan 9 800 inlägg, kommentarer och reaktioner.
  • Gruppen har listor med namn och i vilket län man bor så att man kan söka personer i ens eget område. Medlemmarna presenterar sig och sina cyklar i egna album.
    • Du hittar gruppen på: www.facebook.com/groups/2121333661479753