Det svenska laget från Försvarsmakten lyckades med målet och tog hem VM-guldet i Adventure Racing. Det svenska laget från Försvarsmakten lyckades med målet och tog hem VM-guldet i Adventure Racing.
Malin Hjalmarsson och Oskar Svärd blev världsmästare för andra gången i Adventure Racing. Malin Hjalmarsson och Oskar Svärd blev världsmästare för andra gången i Adventure Racing.
Mountainbike stod för den största delen (65 procent) av sträckan på 93 mil, som det svenska laget lyckades genomföra på knappt fem dygn. Mountainbike stod för den största delen (65 procent) av sträckan på 93 mil, som det svenska laget lyckades genomföra på knappt fem dygn.
Paddlingen var en av de mest minnesrika delarna av loppet, menar Oskar Svärd. Paddlingen var en av de mest minnesrika delarna av loppet, menar Oskar Svärd.
Artikel

Känslosam Oskar Svärd efter VM-guldet: ”Fantastisk känsla”

2023-10-30

Sverige är återigen världsmästare i Adventure Racing. Efter fyra dygn och 22 timmar ute på banan fick Oskar Svärd och hans lagkamrater ta emot guldmedaljerna.
    – Tillsammans fixade vi det. Allt nedlagt jobb, alla förberedelser och all träning gav resultat, säger Oskar.

Långa och krävande sträckor i upp mot 40 graders värme. Dessutom med minimal sömn. Årets världsmästerskap i Adventure Racing i Sydafrika blev en rejäl utmaning.
    – Det var otroligt utmanande och blev mitt längsta lopp någonsin. Så det var väldigt tufft, säger förre skidstjärnan Oskar Svärd.

Nådde målet efter 93 mil på knappt fem dygn

Tillsammans med lagkamraterna John Karlsson, Malin Hjalmarsson och Per Vestling var han en del av det svenska landslaget. Målsättningen var tydlig inför loppet – att återta den världsmästartitel som de erövrade 2021, men tappade i fjol.
    Det gällde att så snabbt som möjligt ta sig 93 mil, fördelat på tio delsträckor bestående av såväl mountainbike som trekking och paddling i kajak. Och efter knappt fem dygn nådde svenskarna målet – som nummer ett.
    – Alla känslor kom fram och jag blev väldigt emotionell. En fantastisk känsla, säger Oskar.

Vad var det som avgjorde till er fördel?
– Först och främst att vi följde vår plan och gjorde vårt race. Vi brydde oss inte om de andra lagen över huvud taget, sov när vi hade planerat och den tiden som vi hade tänkt. Första natten blev det inga timmar alls, därefter två timmar per natt fram till sista, då det blev 45 minuter.
    – Sedan var vi väldigt jämna, hjälptes åt under hela loppet och vidtog åtgärder när det behövdes. Framför allt alla nedkylningsbad under de två varmaste dagarna när temperaturen var uppe på 35–40 grader.

Och hur mår kroppen efteråt?
– Den är dålig på riktigt. Jag kraschade med ett dygn kvar av loppet och slog i såväl bröstkorgen som sidan. Det gjorde väldigt ont och jag förstod redan då att det var en spricka. Men det var bara att fortsätta och jag hade tur att det var trekking som sista sträcka. Efter målgången kom den riktiga smärtan, samtidigt som sömnbristen gjorde sig påmind. Det blev en seg återhämtning.

Nu väntar sex veckors återhämtning

Även om det var ett tufft och utmanande lopp har han också flera goda minnen från äventyret i Sydafrika.
    – Paddlingen var riktigt häftigt. Vi hade räknat med lite småforsar, men på grund av allt regn här nere den sista tiden var det mycket mer än så – och det mer eller mindre under alla 65 kilometer som vi paddlade.
    – Dessutom var det mycket fin natur och väldigt trevliga människor längs vägen.

Det svenska laget var knappt sex timmar före tvåan silvermedaljörerna från Spanien. Därefter dröjde det ytterligare nästan tre timmar innan treorna Estland gick i mål.
Nästa år går VM i Ecuador. Men först väntar en längre vila.
    – Det ska bli skönt att komma hem och träffa familjen. Sedan ska jag ta sex veckors återhämtning, säger en trött, men nöjd Oskar Svärd.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

VM i Adventure Racing

Äger rum varje år. I år gick loppet i Sydafrika och för Sverige tävlade Swedish Armed Forces Adventure Team. I laget ingick Oskar Svärd, John Karlsson, Malin Hjalmarsson och Per Vestling.

Adventure Racing är en lagtävling med fyra deltagare per lag, som ska ta sig an totalt tio etapper. De består av mountainbike (65 procent), trekking (25 procent) och kajakpaddling (10 procent). Deltagarna kommer också att ägna sig åt orientering med tanke på att banan inte är utmärkt, utan lagen tvingas navigera med kartor. Under vissa delar av loppet kommer de även att utföra vissa repaktiviteter.

Lagen har nio dagar på sig att ta sig i mål och vinnarna beräknas komma över mållinjen efter omkring halva tiden.