Klockan 10 i torsdags klev en svettig Jonas Ljungh av sin cykel. Då hade han hållit i gång under ett helt dygn. Anledningen? En insamling till årets Musikhjälpen.
– Min svett och muskelvärk är ingenting mot vad vissa barn i världen får uppleva, säger han.
Årets Musikhjälpen sänds från Göteborg och har temat För en tryggare barndom på flykt från krig. Det var också i en cykelbutik i centrala Göteborg som Jonas Ljungh satte sig på hojen och började zwifta i onsdags morse. Just med anledning av att samla in pengar – och sprida cykelglädje.
– Jag har funderat i några år och har sett andra som har sprungit på löpband under ett dygn. Då tänkte jag att man också kan göra det på cykel. När jag började förankra idén och frågade lite folk om det var möjligt skrattade de och sade: ”Är det någon som klarar av det, så är det du!”, säger Jonas.
Började träna för åtta år sedan
I bekantskapskretsen är han nämligen känd för att hitta på lite oväntade saker. Allt sedan han för omkring åtta år sedan kom i gång med träning har motion och äventyr varit en del av hans liv.
– Jag var inte jätteaktiv förrän år 2014, då jag vägde strax över 110 kilo och insåg att det inte gick längre. Då började jag att cykla till jobbet och springa med några kollegor. Jag insåg tidigt hur viktigt det är att röra sig och vara aktiv – både för den fysiska och psykiska hälsan. Det sitter så tajt ihop.
Under det senaste decenniet har Jonas hunnit med sju Vätternrundan och såväl En Svensk Klassiker som ironman tre gånger.
– Lite då och nu ställer jag mig frågan hur svårt det kan vara. Det är något som har dragit in mig i de mest besynnerliga sakerna genom åren. Till exempel min första Vätternrundan, då jag aldrig ens hade ägt en landsvägscykel när jag anmälde mig.
Eller i våras när han och en kompis ville en ny utmaning. Då tog de sig ned till Frankrike för att cykla motionsloppet Paris Roubaix Challenge.
– Det kändes som att jag hade hamnat i cykelhimmelriket. Det var helt fantastiskt, säger han.
Utmaning blev stark inre resa
Lika magisk omgivning hade han kanske inte under veckans 24-timmarsutmaning. Men han njöt oavsett. I alla fall när han hade klarat av den.
– Jag kan väl sammanfatta det med att det var en stark inre resa. Men jag har ganska tjockt pannben och jag älskar att bli färdig med saker. Att gå i mål är det bästa som finns i hela världen.
Intervjun görs dagen efter en god natts sömn för Jonas, och han beskriver kroppen som ”barnsligt fräsch”. Värre var det under torsdagen.
– Direkt när jag klev av kände jag av knäna. Och sedan fick jag gå sidleds uppför trappan till huset, på grund av att högerbenet inte orkade lyfta upp kroppen. Men som tur är har man ju två ben, säger Jonas, skrattar och fortsätter:
– Däremot har jag fortfarande en tryck- och friktionskänsla där solen inte skiner…
Inte så konstigt kanske, med tanke på att han de första timmarna cyklade med ett par byxor som en söm hade släppt på.
– De kanade lite snett. Som tur var hade jag rejält med ombyte med mig så att jag kunde byta om var tredje till sjätte timme.
Har samlat in 7 500 kronor hittills
Under fredagen, med ett par dagar kvar av Musikhjälpen den här gången, hade Jonas insamling dragit in 7 500 kronor. En siffra som han är supernöjd med.
– Varje krona är en krona och för bara 50 kronor får man otroligt mycket. Kan ett barn utomlands slippa exempelvis malaria för att jag har lite ont är det värt det. Min svett och muskelvärk är inget emot vad vissa barn i världen får uppleva.
– Dessutom vill jag gärna sprida cyklingens evangelium. Jag tror nämligen att cykling är en aktivitet som kan göra en sådan otrolig skillnad.
Årets Musikhjälpen-tema är extra betydelsefullt, menar Jonas.
– Jag fick mitt första barnbarn i januari i år och det blir så otroligt nära när man ser hur folk har det på vissa ställen. Och kan jag inte hjälpa på plats, så kan jag i alla fall göra det här. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något…
Text: Pierre Henriksson