Nu har årets upplaga av Vätternrundan Group Ride Series dragit i gång. Träningsserien på Zwift som ska göra cyklister redo för Vätternrundan i sommar. Nu har årets upplaga av Vätternrundan Group Ride Series dragit i gång. Träningsserien på Zwift som ska göra cyklister redo för Vätternrundan i sommar.
Elisabeth Hansson, som gör sin 14:e Vätternrundan till sommaren, är en av de som deltar i träningsserien. Hon kommer dessutom att vara ledare för ett antal av dem under våren. Elisabeth Hansson, som gör sin 14:e Vätternrundan till sommaren, är en av de som deltar i träningsserien. Hon kommer dessutom att vara ledare för ett antal av dem under våren.
Artikel

Träningsserien som gör cyklisterna redo: ”Perfekt upplägg”

2023-01-21

I söndags var det premiär för årets Vätternrundan Group Ride Series. Träningsserien på Zwift som ska göra cyklisterna redo för sommarens utmaning. Till helgen är det dags för den andra rundan.
    – Det är ett helt perfekt upplägg, säger Elisabeth ”Bella” Hansson, en av cyklisterna som kör passen.

Sedan ett antal år tillbaka arrangerar Vätternrundan gruppträningspass på Zwift under vintern tillsammans med Swedish Zwift Riders. Från januari till början av mars finns möjligheten att varje söndag cykla tillsammans med hundratals andra på den virtuella plattformen – med pass ledda av erfarna ledare. Passen ingår också i Vätternrundan och Guided Heroes träningsprogram. Elisabeth Hansson har varit med sedan 2020 och ser det som ett utmärkt sätt att träna under vintern.
    – Cyklar du regelbundet blir du väldigt mycket starkare. Det har jag märkt av egen erfarenhet. Innan jag började med det här hade jag knappt 100 mil i benen när jag ställde mig på Vätternrundans startlinje. Nu är det nog 100 mil i månaden…

Stor gemenskap bland cyklisterna

Förutom själva träningen lyfter hon också det sociala och gemenskapen med de andra cyklisterna.
    – Många av oss har kört tillsammans på Zwift under en längre period och chatten är i gång konstant. Där uppmuntrar vi varandra och delar med oss av våra kunskaper.

Jämfört med ”vanliga” Zwift-lopp är det betydligt fler som är med och cyklar när det är dags för Vätternrundan Group Ride Series. Förra söndagen var det drygt 750 personer anmälda.
    – Det var en rolig runda och ledaren Mikael Aronsson gjorde ett kanonjobb med gruppen, säger Elisabeth, som bara ser det som positivt att det är många cyklister med.
    – Det blir ännu mer gemenskap. Man får kontakt med ännu fler cyklister och jag upplever att det är lätt att komma in som ny. Det blir en skön blandning av såväl erfarna som nya Vätternrundancyklister. Ibland kan det uppstå lite av en wow-effekt, när erfarenheterna delas mellan varandra.

Gör sin 14:e Vätternrundan till sommaren

Till sommaren gör Elisabeth sin 14:e Vätternrundan och målsättningen är att ta sig runt sjön på omkring 12 timmar. Den här gången tillsammans med en grupp som består av cyklister som hon har träffat just via Zwift.
    – Och jag har faktiskt bara cyklat tillsammans med en av dem tidigare. Det är också lite därför de här träningarna är extra roliga. Det var likadant i fjol, då vi var fyra stycken i vår lilla grupp som hade som mål att bara ta oss runt – varav en kompis från England (Paul Cooper) som hade tagit sig hit för att cykla. Vi hade heller aldrig träffats, utan hade lärt känna varandra över nätet. Längs vägen passerade vi dessutom andra som vi kört med på Zwift sedan några år tillbaka.

Sedan Elisabeth fastnade för cyklingen har det blivit en viktig del av hennes liv.
    – Det är en hobby som får mig att må bra. När jag sätter mig på cykeln har jag mina kompisar i ryggen och slipper tänka på massa annat, som jobb och stress. Cyklingen betyder mycket för mig – no bike, no life brukar jag säga…

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Vätternrundan Group Ride series

Virtuella gruppträningspass som äger rum på Zwift varje söndag mellan den 30 januari och 20 mars, under ledning av erfarna ledare från Swedish Zwift Riders. De är också en del av Vätternrundans träningsprogram, som är framtagna i samarbete med proffstränaren Mattias Reck från Guided Heroes.

Passen blir allt längre under träningsseriens gång, med målet att du ska klara många timmar på sadeln när loppdagen väl är kommen i juni.

Kommande event (du kommer till anmälan genom att klicka på länken):

#2
22 januari, 09.00 (90 minuter)

Bana: Douche France, France.
Ledare: Mikael Aronsson & Martin Björgvik.

#3
29 januari, 09.00 (120 minuter)
Bana: Greater London Flat, London.
Ledare: Mikael Aronsson & Martin Björgvik.

#4
5 februari, 09.00 (120 minuter)
Bana: The Magnificent 8, Watopia.
Ledare: Paul Cooper & Elisabeth Hansson.

#5
12 februari, 09.00 (150 minuter)
Bana: Wandering Flats, Mauri Islands.
Ledare: Paul Cooper & Elisabeth Hansson.

#6
19 februari, 09.00 (150 minuter)
Bana: Turf N Surf, Makuri Islands.
Ledare: Paul Cooper & Elisabeth Hansson.

#7
26 februari, 09.00 (150 minuter)
Bana: Castle to Castle, Makuri Islands.
Ledare: Paul Cooper & Elisabeth Hansson.

#8
5 mars, 09.00 (240 minuter)
Bana: Makuri 40, Makuri Islands.
Ledare: Paul Cooper & Elisabeth Hansson.

#Vätternrundan E-race
12 mars, 11.00
Bana: Tire-Bouchon, France.
Distans: 64 kilometer.

Elisabeth Hansson

Ålder: 42.

Bor: Staffanstorp.

Yrke: Assistant Service Team Manager Scandic Star Lund.

Familj: Man (som också delar cykelintresset), dotter på 18 år och två dansk-svenska gårdshundar.

Intressen: Cykel/Zwift och hundar.