Artikel

Johanna tar semester – och cyklar närmare 200 mil

2017-07-07

Hon har cyklat 83 mil på Island, vandrat i Himalaya och sprungit ökenlöpning i Sahara. I år tillbringar 36-åriga Johanna Johansson semestern genom att på egen hand cykla från Georgien till Iran.
   – Det sporrar mig att få se nya länder, andra kulturer och uppleva hur varma och öppensinnade människor är, säger hon.

Friluftsintresset har alltid funnits där – ända sedan hon var liten. Aktiviteterna har varierat: löpning och cykling ibland, vandring, kajakpaddling eller klättring andra gånger. Liksom resmålen. Hon har besökt såväl Uganda, Burma och Albanien som Estland, Nya Zeeland och Himalaya.

I sommar väntar nya äventyr, då hon den 19 juli stiger på planet till Tbilisi i Georgien. Där ska Johanna Johansson turista några dagar innan hon beger sig uppåt i landet för att påbörja en nätt cykeltur på ungefär 200 mil. En resa som tar henne genom närapå hela Georgien, likadant med Armenien och in längs norra Iran fram till slutmålet – huvudstaden Teheran.
– Anledningen till att jag cyklar över huvud taget är att man hinner se så mycket. Jag tycker om naturen – och att röra mig i den – i alla former och att göra det med cykel är en av höjdpunkterna. Man kan röra sig över så stora ytor, säger Johanna.

Vad var det som gjorde att du valde de här länderna den här gången?
– Jag har hört så mycket gott om människorna. Jag vill uppleva något nytt och framför allt Iran känns spännande. Sedan är det så klart naturupplevelserna, säger hon.

Förra året cyklade Johanna Johansson från Gdansk i Polen genom sju östeuropeiska länder till grekiska Aten. En sträcka som var ungefär 100 mil längre än årets resa. Men hon tror ändå att det blir tuffare i år.
– Det är mer kuperat och varmare. Även om det inte var så kallt i Aten förra året heller, säger hon och skrattar.

Hur har du förberett dig?
– Jag har gjort ett par resor nu, så jag utrustningsmässigt vet jag vad jag ska ha med mig. Jag kör på samma som förra året. Vad gäller träningen så litar jag mycket på att jag har en god grundfysik.
– Nu har förberedelserna mest bestått av att kolla vägar, kontaktat olika cykelforum för att få input i hur det är att cykla i de här länderna och var man bör tänka på, säger hon.

Planen är att genomföra de närmare 200 milen på cirka 20 dagar. Och precis som under många av hennes tidigare resor gör hon det på egen hand. I stället hoppas hon kunna möta människor längs vägen.
– Jag har en kompis som följer med mig till Georgien, där vi först ska ha lite semester. Men sedan gör jag det själv … och visst kan det bli ensamt ibland. Men förhoppningsvis kommer många människor korsa min väg. Det är lite därför jag gör detta. Att få se hur varma och öppensinnade människor är, även sådana som inte känner en. Perspektiven vidgas och jag tycker att det är viktigt att man kommer ut och får påminna sig om det ibland.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat 


Johanna Johansson

Ålder: 36.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Yrke: Event och Partner Marketing Manager, Snow Software.
Familj: Mamma och pappa i Dalarna, två bröder i Stockholm.
Intressen: Natur och friluftsliv, uppleva nya miljöer och kulturer, mat och dryck.

Följ Johannas resa på www.facebook.com/adventshare1/ och på www.instagram.com/adventshare/