Andalusien växer som cykeldestination. Allt fler har insett charmen med att upptäcka den Sydspanska regionen från cykelsadeln.
I Embalse de Zahara i Cadiz-området finns det mängder av fina leder och slingriga vägar. Samt inte minst fantastisk natur.
Gamla staden i Cordoba är med på Unescos världsarvslista och är ett välbevarat turistmål. Här ses bron Puente Romano, som i original byggdes strax innan Jesu födelse.
Julen i Andalusien är något utöver det vanliga. På marknader runt om i regionen samlas folk för att handla, umgås och fira.
Redan för flera tusen år sedan började romarna odla oliver och göra olivolja i regionen ...
... inte så konstigt då att Olivolja är en av alla andalusiska specialiteter.
Artikel

Utforska Andalusien på cykel i vinter

2019-12-01

På senare tid har Andalusien blivit en stor cykeldestination. Den Sydspanska regionen bjuder på perfekta väderförhållanden året runt, varierande landskap och fina vägar.

Från berg till landsbygd och från strand till öken. Andalusien bjuder på alla möjliga typer av landskap och från cykelsadeln når du allt under bara en dag. Cykling är ett optimalt och inte minst hälsosamt sätt att upptäcka Andalusiens natur och historia. Här kan du höra befolkningens berättelser och legender i byarna längs vägen, för att på kvällen återfå energi genom att få njuta av alla näringsrika råvaror som finns i landet.

Cykling för alla

I Andalusien finns något för alla cyklister. Den mest äventyrliga kan exempelvis ta mountainbiken till TransAndalus eller Transnevada för att uppleva magiska utsikter och underbar natur. Andra djärva cyklister kan resa till Sierra Nevada på sommaren för att testa den stora cykelparken, som består av mer än 30 kilometer uppmärkta stigar som går från 3 000 till 2 100 höjdmeter, och har sju nedfarter.

För familjen finns guidade cykelturer på så kallade vias verdes, gamla övergivna järnvägar som har förvandlats till vackra leder – perfekta för cyklister och vandrare.

Rikt på historia

Men Andalusien är också så mycket mer än bara cykling. De historiska platserna är många och den kulturella rikedomen stor. I regionen kan du besöka några av världens största kulturarv och upptäcka arkeologiska platser från tidigaste antiken. Den islamiska renässans- och barockarkitekturen i byggnader, slott, fästningar och kloster, utspridda över hela Andalusien fullbordar ett enormt historiskt arv. Här finns bland annat den gamla staden i Córdoba, katedralen i Sevilla samt den stora nationalparken och vildmarksreservatet Doñana nationalpark. Samtliga är med på Unescos världsarvslista.

Genom Andalusiens breda utbud av rutter kan du upptäcka de dolda pärlorna inom många olika områden: kultur, sport, botanik, ornitologi och miljö. Varför inte genom El Legado Andalusi, de romantiska lederna i Cádiz, Betico-Romana eller Tempranillo.

Läs mer om kulturhistorian i Andalusien här.

Det mytomspunna köket

Det andalusiska köket har fantastiskt mycket att bjuda på. Härifrån kommer nämligen Iberico-skinkan, fantastisk olivolja och Spaniens allra godaste grönsaker. Bland mycket annat.

Vill du uppleva det andalusiska köket på riktigt är området Estepa väl värt ett besök. Särskilt under juletid. Då tillverkas några extra specialiteter som alfjores, vinmunkar, matecados och polvorenes. Ett enormt sortiment av lokala sötsaker som inte får missas.

Här kan du läsa mer om det gastronomiska köket i Andalusien.

Fira jul i Andalusien

Julen i Andalusien är något alldeles extra. Genom julmarknader, underhållning, musikaliska shower och inte minst det stora matutbudet har du möjligheten att uppleva helgdagsfirande utöver det vanliga.

Under julfirandet samlas stora delar av den andalusiska befolkningen på gator och torg för att insupa julkänslan. På marknaderna säljs allt du behöver för att få in den typiska atmosfären, allt ifrån hantverk och keramik till kläder, figurer och andra dekorationer. Den mest kända av alla julmarknaderna är Betlehem-mässan i Sevilla. Just Betlehem är en stor symbol för jul i Andalusien, vilket märks inte minst på alla minnen av Jesus födelse som finns på såväl torgen som i ingångar till hus och skyltfönster.

Är du chokladälskare får du inte missa att besöka den lilla byn Rute i Córdoba, där världens största julkrubba av choklad byggs varje år.

Reser du tillsammans med familjen borde du stanna till den 6 januari. Då är det nämligen en dag för de små (Tre vise männens dag), då barnen får presenter som de har väntat på under hela julen.

Läs mer om julfirandet i Andalusien här.