Artikel

Entreprenör med högt mål – nu cyklar han Vätternrundan igen

2018-05-28

Senast fick han tårar i ögonen när han cyklade in i Motala. Om några veckor ska Joachim Ronneback Thomson cykla Vätternrundan för andra gången.
    – Jag lockas av att sätta upp lite för höga mål och jobba stenhårt mot att uppnå dem, säger han.

Aktivitet och full fart har alltid varit ett nyckelord för den 29-årige entreprenören från Göteborg. Oavsett om det handlar om den civila karriären eller fritidssysselsättningar. Till vardags driver Joachim Ronneback Thomson det framgångsrika bolåneföretaget Bofink, han har en egen Youtubekanal och över hundra tusen följare på Instagram. Samtidigt som han förbereder sig inför en stor utmaning – Vätternrundan 300 kilometer i mitten av juni.
    – Jag lockas mycket av att ha ett högt mål med min träning. Jag vill hålla i gång och det har blivit att jag har fallit in mer och mer i konditionsträning. Jag vill testa kroppen, utvecklas, bli snabbare och experimentera lite. Det är jäkligt intressant fysiologiskt att se hur kroppen reagerar, säger han.

Idrottsintresset har funnits med Joachim hela livet. Han spelade länge ishockey, med en proffskarriär i Norge och ett antal u-landskamper som största meriter, men sedan några år tillbaka har fokus i stället riktats mot konditionsidrott och långlopp.
Faktum är att Joachim redan har cyklat en Vätternrundan, i samband med att han gjorde Klassikern 2013. Ett lopp han minns med glädje.
    – Jag minns att det var en fantastiskt härlig väg förbi Gränna, ner mot Jönköping, och sedan de tunga backarna upp mot Hjo. Efter det var det bara pannben. Men när man sedan cyklade in i Motala var det så man fick tårar i ögonen. Det var en häftig känsla och fantastiska vyer under loppet.

Sedan dess har han fått upp ögonen för cykling som motionssport.
    – Vätternrundan är en inkörsport till cykling för många, och det var det även för mig. Det är en frihetskänsla att cykla och det bästa är att få känna lugnet, trots att man åker fort. När man ligger i en klunga, känner vinden i håret och det går relativt snabbt med hyfsat liten kraft. Det är en skön, skön känsla. Samtidigt som man fortfarande känner att man når hastigheten med hjälp av powern i sin egen kropp, utan någon motor, säger han.

Inför årets Vätternrundan har han cyklat omkring 80 mil, en siffra som han siktar på att åtminstone dubbla fram till starten i mitten av juni.
    – Formen känns bra. Jag cyklar mycket med ett jäkla snabbt gäng, en sub7.40-grupp från Fredrikshof. Det är egentligen över min kapacitet, med ett tempo på 42–45 kilometer i timmen, så man är helt slut efter en runda. Men känslan är bra formmässigt.

Fram till loppet ska han också ha hunnit med att byta cykel. Den gamla Bianchi-cykeln som Joachim cyklade med 2013 har gjort sitt och in i stället kommer en Carrera Jekyll.
    – Min gamla cykel börjar bli lite till åren, nu får det bli en lite hårdare hoj så att jag får ut rätt kraft i vägen. Den nya ska jag köpa av vår ordförande i bolaget, Thomas Eriksson, som också är en förebild och lite av mentor för mig vad gäller cyklingen.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Joachim Ronneback Thomson

Ålder: 29.
Yrke: Vd på bolåneföretaget Bofink.
Familj: Singel. Mamma, pappa och bror.
Intressen: Idrott överlag. Framför allt bollsporter och långlopp.
Övrigt: Har blivit utsedd till såväl Årets studentföretagare 2013 som en av Sveriges 101 supertalanger av Veckans affärer 2016. Startade företaget Bofink sommaren 2015 och lanserades som app i augusti 2017.
Aktuell: Ska cykla Vätternrundan 300 km i sommar.