Elin Ekerheim och Jenny Grip visar vad de har åstadkommit genom Time for Ghana.
Artikel

Time for Ghana gör skillnad på cykel

2018-06-16

852 skolstarter för utsatta barn i Ghana. Det är resultatet av Time for Ghanas insamling i samband med Vätternrundan 2018.
– Det har varit en fantastisk resa från start till mål, säger Jenny Grip, som tillsammans med Elin Ekerheim är initiativtagare.

 Vätternrundan blev i år scenen för en stor insamling som ger utsatta barn på Ghanas landsbygd en framtid. Jenny och Elin har i flera år, genom idrottsliga utmaningar, lagt ned oerhörda krafter för att samla in pengar som oavkortat går till ghananska barns studier.
– Det har gått jättebra. Vi hade ett insamlingsmål på 750 skolstarter för barn som annars inte haft någon möjlighet att gå i skolan. Det här bidraget ger dem chansen till ett skolkit med uniform, böcker, skor. Allt de behöver, säger Jenny.

Målet överträffades med bravur. Totalt har de fått in över 255 000 kronor som ger 852 utsatta barn chansen till en skolgång.
– Det är tack vare det här gänget, företagssponsorer och folk som har tippat vår sluttid. Det är första gången vi har samlat ihop ett lag, tidigare har det bara varit jag och Jenny som har cyklat, säger Elin.
– Det är magiskt vilken fin grupp vi har fått ihop. Och att rulla in i Motala under de här förutsättningarna… Vi bara älskar det här, säger Jenny.

Nu väntar hårt arbete med logistiken. Att få skolkitten ned till de olika byarna som organisationen hjälper till i.
– Vi var där senast i april för att se vad vi redan har gjort och för att följa upp hur det går. Behovet är väldigt stort. Många i Ghana har ingenting och det känns verkligen inspirerande att kunna hjälpa till där det behövs, säger Elin och fortsätter:
– Skolan är så viktig. Det är skyddsnätet för de här barnen, tillsammans med deras familjer.
– Kunskap är makt. Har du inte kunskap har du ingenting. Vi både tror och hoppas att det här gör skillnad, avslutar Jenny.

Text och foto: Johan Fransson