Artikel

I Skoda Cycling Team har du chans att cykla som ett proffs

2019-12-27

På nyårsafton stänger ansökan till nästa års Skoda Cycling Team. Teamet där du har chansen att cykla som ett proffs under ett halvår – med examen på Vätternrundan i juni.
    – Du kan inte få bättre förutsättningar, säger teamledaren Erik Leonsson.

Nästa år är det sjunde året i rad som Skoda Cycling Team ställer upp i Vätternrundan. Precis som tidigare handlar det om att 15 ambassadör och 15 rekryter ska cykla loppet under åtta timmar. Men den här gången blir det en än större utmaning – med tanke på att Vätternrundan från och med 2020 har utökats från 300 till 315 kilometer.
    – Vi fortsätter med samma målsättning. Och med den erfarenhet och rutin på att cykla säkert, snabbt och kontrollerat som vi har ska vi klara det, säger Erik Leonsson.

Den 31 december stänger ansökan för att vara rekryt kommande säsong. En chans man inte får missa, menar Erik Leonsson.
    – Våra förutsättningar är nog de bästa man kan få för att cykla Vätternrundan. Vi söker framför allt folk som har en dröm om att cykla snabbt runt Vättern och göra det i en paketering som är unik. Här får du testa på att cykla som ett proffs under en säsong. Det är extremt jobbigt, men också extremt roligt.

Förra årets rekordsiffra på 2 779 ansökningar är återigen på väg att slås. Och direkt efter nyår börjar den grannlaga uppgiften att välja ut de 15 rekryterna. När väl det är klart börjar förberedelserna. Under våren kommer sedan träningspass varvas med föreläsningar, fystester och teamträffar.
    – En nyckel är den sociala aspekten. Att genomföra Vätternrundan på åtta timmar är en ekvation som inte bara har med benstyrka att göra, lika viktigt är sammanhållningen och att kunna cykla som ett team. Det handlar inte bara om hur mycket watt man kan trycka, utan även att kunna förstå allas potential och utveckla laget därifrån. Vi fokuserar på att skapa ett tajt team och bygga en stark lagkänsla, säger Erik Leonsson.

Säkerheten är en annan viktig punkt.
    – Det är en jätteviktig del av cyklingen, som Skodateamet har jobbat länge med. Dessutom är det svårt att cykla snabbt om man inte cyklar säkert. Vi ska vara tydliga med tecken, hinder och faror, och vara en så stabil, trygg och säker klunga som det bara går, säger Erik Leonsson.
    –  Och inte minst respektera de vi cyklar förbi. Vätternrundan är till för alla. Både de som aldrig har cyklat förr, och de som vill ta sig runt snabbare på en bra tid.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Skoda Cycling Team