Hjärt- och kärlsjukdomar är den största dödsorsaken i både Sverige och världen. Det vill Hjärt-Lungfonden råda bot på. Under Cykelveckan finns organisationen på plats för att sprida sitt budskap.
– Ingen ska behöva dö i förtid och ingen ska behöva lämnas ensam, säger marknadschefen Anna Fredholm.
Drabbades man av en stroke för 30 år sedan var risken stor att man inte överlevde. Nu överlever den största delen – mycket tack vare all forskning som har skett under de senaste årtiondena. Årligen samlar Hjärt-Lungfonden in runt 350 miljoner kronor. En siffra som måste bli högre, menar Anna Fredholm.
– Vi vill ge människor ett längre och friskare liv. Vi får forskningsansökningar för omkring en miljard kronor varje år och tyvärr räcker inte statens pengar till, säger hon.
Hjärt-Lungfonden har haft hjärtstartare på plats under Cykelveckan tidigare. Till i år har samarbetet utvecklats och i april gick organisationen in som partner till Vätternrundan. Därför utökas satsningen under årets lopp i juni, där Hjärt-Lungfonden kommer att vara på plats för att informera om deras arbete.
– Motion, hälsa och livsstil är en nyckelfråga för oss. Stillasittande är en folksjukdom i dag och en stor orsak till hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Så vi måste få Sverige på fötter igen. Det behöver verkligen inte vara elitträning, utan snarare den dagliga motionen. Vi vill möta folk i deras vardag och då är Vätternrundan ett bra tillfälle, säger Anna Fredholm.
Även fortsättningsvis kommer Hjärt-Lungfonden att ha hjärtstartare på plats. Något som kan vara livsavgörande.
– Det är bara hjärtstartaren som kan sätta i gång hjärtat igen. Får någon person ett hjärtstopp har man 180 sekunder på sig att få i gång det, sedan minskar chansen för överlevnad kraftigt. Samtidigt är det bättre att göra något än inget alls. Så efter att ha larmat 112 gäller det att först kolla luftvägar och sedan börja med hjärt-lungräddning. Detta under tiden någon hämtar hjärtstartaren.
Är det svårt att använda hjärtstartaren?
– Nej, inte alls. Hjärtstartaren vägleder genom hela processen genom instruktioner som bara är att följa. Dessutom kan du inte göra fel eller skada någon. Hjärtstartaren analyserar hjärtat, vilket gör att den inte kan ge någon stöt om hjärtat är i gång.
Om man vill engagera sig i frågan rekommenderar Anna Fredholm att man startar en insamling under loppen.
– Det kan lätt göras på vår hemsida, och sedan sprider vi det i våra kanaler. Det finns också möjlighet att få tröjor från oss att cykla med. Alla kan vara med och rädda liv.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Pierre Henriksson och Pressbild
Så ska du göra om någon drabbas av hjärtstopp
- Larma 112.
- Kolla luftvägarna. Om personen är medvetslös och inte andas, ska du utgå från att det är ett hjärtstopp och påbörja hjärt-lungräddning.
(Är personen medvetslös, men andas, ska du i stället lägga hen i stabilt sidoläge och böja huvudet bakåt så att luftvägarna är öppna. Stanna tills ambulans kommer.) - Be någon att hämta en hjärtstartare.
- Påbörja hjärt-lungräddning, växla mellan 30 kompressioner (tryck ner hårt – minst fem centimeter – och snabbt) och två inandningar. Repetera tills sjukvårdspersonal är på plats.
Hjärt-Lungfonden
Hjärt-Lungfonden, grundades redan 1904, med målet att bekämpa dåtidens stora folksjukdom tuberkolos. I dag är organisationens vision att ingen människa ska behöva dö i förtid av sjukdom i hjärta, kärl eller lungor.
Under årens lopp har organisationen samlat in pengar och bidragit till forskning som bland annat har förlängt livslängden med tolv extra år för den som drabbas av hjärtinfarkt och stöttat banbrytande genombrott som pacemakern. Hjärt-Lungfondens forskningsråd väljer ut de viktigaste forskningsprojekten.
Under Vätternrundan cyklar gruppen Strokeride till förmån för Hjärt-Lungfonden. Läs mer om Strokeride här.