Handbollslegendaren Staffan Olsson Det är genom Hjärt-Lungfondens projekt Cykelmiljonen som Staffan Olsson har fått upp ögonen för landsvägscykling.
Handbollslegendaren Staffan Olsson är ny på det här med cykling, men har börjat uppskatta motionsformen. Handbollslegendaren Staffan Olsson är ny på det här med cykling, men har börjat uppskatta motionsformen. "Det är ett väldigt skönt sätt att träna på", säger han.
Artikel

Handbollslegendaren om sitt nyfunna intresse: ”Väldigt bra träning”

2021-05-31

Han är en av våra svenska handbollshjältar från storhetstiden på 1990-talet. Men nu är det andra typer av sporter som lockar Staffan Olsson. Den senaste i raden? Cykling!
    – Ingen ska tro att jag är någon stjärna, men jag har börjat i alla fall, säger han till Cykla.se.

Med sitt långa yviga hår och en riktig vänsterslägga satte Staffan Olsson skräck i de svenska motståndarna under den framgångsrika Bengan Johansson-eran. Det kan han tacka den hjärtoperation han gjorde som 15-åring för. Utan den hade han inte kunnat fortsätta idrotta. Nu vill han betala tillbaka som ambassadör för Hjärt-Lungfonden. Och det är med anledning av det, och satsningen Cykelmiljonen, som han har upptäckt cyklingen.
    – Jag har ett medfött hjärtfel som jag opererade när jag var tonåring. År 2008 gjorde jag en ny operation och fick en mekanisk hjärtklaff. Det blir lite extra angeläget när man själv är drabbad, så det här ligger mig varmt om hjärtat, säger Staffan och fortsätter:
    – Jag gillar att prova på nya saker och var sugen på att testa på en ny träningsmetod. I och med att jag har samarbete med Hjärt-Lungfonden blev det här en rolig grej. På den vägen är det, säger han.

Har upptäckt tjusningen med racer

Hittills har han fått ihop tio–tolv mil, och har upptäckt tjusningen av att ta sig fram med racern.
    – Min dotters sambo, som har cyklat mycket tidigare och gjort många Vätternrundan, har berättat att jag kommer förstå skillnaden mot en vanlig cykel. Det har jag börjat göra nu. Man får upp en jäkla speed, så det gäller att vara på sin vakt.
    – Sedan är det även väldigt bra träning för muskulaturen runt knäet också. Vilket är bra, då jag har problem med ett knä sedan tidigare.

Än så länge har han bara cyklat på egen hand på landsvägarna. Där har fokus varit på att sätta tekniken och lära sig kontrollera farten.
    – Jag är inte riktigt där än att kunna cykla tillsammans med andra. Jag är mest fokuserad på mitt eget cyklande och hinner inte se så mycket av naturen än. Men man blir fascinerad när allt stämmer med växlar, bra underlag och inser hur snabbt man kommer upp i bra fart.

Lockad av konditionsidrotter

Som handbollsspelare var han kanske inte känd som något konditionsfenomen. Men efter karriären är det sådana sporter som har lockat honom.
    – Jag tycker att det är roligt att lära mig något nytt. Under de senaste åren har jag bland annat testat på swinrun och tagit simlektioner. Både simning och cykling är skonsammare mot kroppen än exempelvis löpning, vilket är bra för min del.

Vad har du för mål med den här utmaningen?
– Det är lite luddigt. Jag vill egentligen bara röra på mig och få en vardaglig utmaning. Än så länge har det kommit in 19 000 kronor i min insamling, och jag är oerhört tacksam för de bidragen som har kommit in hittills.

Blir det mer cykling även efter det här?
– Det blir det säkert. Min dotter håller på att försöka få oss att göra Halvklassikern tillsammans, men än är jag inte riktigt övertygad.

Ingen Vätternrundan i höst med andra ord?
– Jag är tveksam till redan i år. Men samtidigt kan ens barn få en att göra saker som man aldrig hade tänkt sig. Vi får se hur hon lyckas den här gången. Men jag känner absolut att det vore roligt att hålla i det här.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Pressbild

Staffan Olsson

Ålder: 57.
Bor: Stockholm.
Meriter: Framgångsrik handbollsspelare och -tränare. Var en del av Bengan Boys under den framgångsrika eran under 1990- och början av 2000-talet. Han har spelat 358 landskamper, gjort 855 mål, och vunnit såväl två VM-guld som fyra EM-guld. Som tränare har Staffan bland annat vunnit SM-guld med Hammarby IF och varit förbundskapten för det svenska landslaget. Där blev det OS-silver som bästa resultat, i London 2012.
Gör: Grundare av företaget Straffan13, som bland annat är återförsäljare av formgjutna fotinlägg. Under vintern har han även konsultat åt Varbergs HK.
Hobby: Att brygga öl. Har släppt två egna, en lager och en vete-öl. ”Det är kanske lite motsägelsefullt till motionerandet, men det är ett intresse jag har haft länge. Och jag har inte bara satt mitt namn på, utan även varit med i framtagandet.”

Cykelmiljonen

Cykelmiljonen är Cykelsveriges insamling till Hjärt-Lungfonden. Där kan var och en starta en egen insamling till förmån för hjärtforskning med målet att samla in en miljon kronor. Fram till nu har det startats närmare 200 insamlingar till Cykelmiljonen och Hjärt-Lungfonden.

Läs mer om Cykelmiljonen på Hjärt-Lungfondens hemsida. 

Hjärt-kärlsjukdom i Sverige 2021 

  • I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Hjärt-kärlsjukdom är den främsta dödsorsaken i Sverige, där omkring 30 000 svenskar varje år dör på grund av det – ungefär en tredjedel av alla dödsfall.
  • Omkring en fjärdedel av alla som får stroke i dag är mellan 20 och 69 år gamla, det vill säga i yrkesför ålder. En av tre som får hjärtinfarkt är 20 till 69 år. Den senast tillgängliga siffran för plötsligt hjärtstopp, med data för 2019, visar att fyra av tio drabbade är i åldrarna 20–69 år.
  • Exempel på framgångar inom forskningen är mätning av riskmarkörer i blodet som gör att man hittar små hjärtinfarkter innan de blir livshotande, avancerad bildteknik för diagnosticering av stroke, propplösande behandlingar och implanterbara defibrillatorer som återför hjärtat till regelbunden rytm (ICD), bland många andra milstolpar.
  • Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.

(Källa: Hjärt-Lungfonden)