En förkylning ledde till hjärtsjukdom och drygt två månaders vila. Nu råder cykelstjärnan Lucas Eriksson alla att ta det försiktigt med träning om man är krasslig. En förkylning ledde till hjärtsjukdom och drygt två månaders vila. Nu råder cykelstjärnan Lucas Eriksson alla att ta det försiktigt med träning om man är krasslig.
Två år efter hjärtsjukdomen är han friskförklarad, men upplevelsen har fortfarande satt sina spår. Två år efter hjärtsjukdomen är han friskförklarad, men upplevelsen har fortfarande satt sina spår.
Lucas Eriksson tävlar till vardags för det danska stallet Riwal Cycling Team. Lucas Eriksson tävlar till vardags för det danska stallet Riwal Cycling Team.
Artikel

Cykelstjärnan drabbades av hjärtsjukdom – uppmanar till försiktighet

2022-06-20

En förkylning ledde till hjärtmuskelinflammation och drygt två månaders vila. Nu råder cykelstjärnan Lucas Eriksson alla att ta det försiktigt med träning om man är krasslig.
    – Stressa inte. Se till att bli frisk, annars kan du bli sjuk i flera månader. Och vill det sig riktigt illa kan du till och med dö, säger han.

I våras kraschade Lucas Eriksson och bröt nyckelbenet. Men det är inget emot vad han drabbades av för två år sedan. Då fick han hjärtmuskelinflammation och blev sängliggande i mer än två månader.
    – Jag var i Frankrike tidigt på våren och skulle starta säsongen med ett etapplopp. Ett par dagar innan var jag lite krasslig, men tänkte inte mer på det. Jag körde första etappen och kände direkt att det var något som var fel i kroppen. Det gjorde ont i luftrören när jag ansträngde mig, säger han.

Fick hjärtsjukdom under tävlingen

Han avbröt loppet, tog det lugnt ett par dagar och tillfrisknade. En dryg vecka senare var det dags för nästa tävling – i Nederländerna.
    – Direkt på tävlingsdagen började det göra ont i hjärtat och jag fick hjärtklappning. Men jag fortsatte tävlingen ändå. Men på kvällen efteråt kom en extrem smärta och när jag kom hem till Sverige åkte jag direkt till sjukhuset, där de gjorde massa tester. Då såg de att jag hade fått hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation på grund av ett virus på hjärtat.

Ett par dagar på sjukhus byttes sedan till total vila i två månader.
    – Det var tufft i början. Jag är inte van att vara inaktiv under så lång tid. I stort sett det enda jag fick göra var att gå ut med hunden, säger Lucas.
    – I och med att det var hjärtat det handlade var jag så klart lite orolig. När jag väl började träna igen var det enda jag kunde tänka på om det gjorde ont i hjärtat.

”Sitter i huvudet fortfarande”

Nu två år senare har han inga komplikationer, är friskförklarad och tävlar återigen på hög proffsnivå i Europa. Men upplevelsen har satt sina spår.
    – Numera sitter det i huvudet och jag har blivit extra försiktig när jag blir förkyld. Nu när jag vet vad som kan hända blir det en extra vilodag.
    – Jag bryter hellre nyckelbenet tio gånger av tio än drabbas av hjärtmuskelinflammation igen.

I samband med sjukdomen upptäckte han Hjärt-Lungfondens arbete och han startade en insamling till organisationen.
    – Det är viktigt att de får in pengar till forskningen. Jag är tacksam över att den har kommit så långt och att jag fick snabbt fick en diagnos och professionell hjälp, säger Lucas.


År 2019 inledde Vätternrundan ett samarbete med Hjärt-Lungfonden. I år hjärtsäkrades loppet av 60 hjärtstartare på strategiska platser i evenemangsområdet och i samtliga bilar runt banan.

Lucas Eriksson

Ålder: 26.

Bor: Borås.

Yrke: Cyklist

Familj: ”Mamma och pappa, två bröder, min flickvän och en hund”.

Intressen: ”Spelar mycket dator”.

Hjärt-Lungfonden

Hjärt-Lungfonden grundades redan 1904 med målet att bekämpa dåtidens stora folksjukdom tuberkolos. I dag är organisationens vision att ingen människa ska behöva dö i förtid av sjukdom i hjärta, kärl eller lungor.

Under årens lopp har organisationen samlat in pengar och bidragit till forskning som bland annat har förlängt livslängden med tolv extra år för den som drabbas av hjärtinfarkt och stöttat banbrytande genombrott som pacemakern. Hjärt-Lungfondens forskningsråd väljer ut de viktigaste forskningsprojekten.

Läs mer om Hjärt-Lungfonden här.

Hjärt-kärlsjukdom i Sverige

  • I Sverige lever fler än två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Det är den främsta dödsorsaken i Sverige, där omkring 30 000 svenskar varje år dör på grund av det – ungefär en tredjedel av alla dödsfall.
  • Omkring en fjärdedel av alla som får stroke i dag är mellan 20 och 69 år gamla, det vill säga i yrkesför ålder. En av tre som får hjärtinfarkt är 20 till 69 år. Den senast tillgängliga siffran för plötsligt hjärtstopp, med data för 2019, visar att fyra av tio drabbade är i åldrarna 20–69 år.
  • Exempel på framgångar inom forskningen är mätning av riskmarkörer i blodet som gör att man hittar små hjärtinfarkter innan de blir livshotande, avancerad bildteknik för diagnosticering av stroke, propplösande behandlingar och implanterbara defibrillatorer som återför hjärtat till regelbunden rytm (ICD), bland många andra milstolpar.
  • Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.

(Källa: Hjärt-Lungfonden)