I år blir det väldigt varmt under Vätternrundan 315 km. Och det finns många saker att tänka på när du ska cykla i värme. Här ger Karin Sillén sina bästa tips.
Artikel

Het Vätternrundan väntar – så förbereder du dig

2023-06-14

Uppemot 27–28 grader på dagen och 14 på natten. Årets Vätternrundan ser ut att bli en av de varmaste någonsin. Vilket också ökar vikten av förberedelser för deltagarna. Här ger Karin Sillén, medicinsk rådgivare, sina bästa tips.
    – Framför allt ska du ha respekt för värmen och lyssna på din kropp! säger hon.

Den varma sommaren bara fortsätter och temperaturerna ser ut att hålla i sig – och rentav öka ytterligare – fram till helgens Vätternrundan 315 km. En stor kontrast mot fjolårets kalla, regniga och blåsiga runda. Därför gäller det att vara extra noggrann både i förberedelserna och under loppet, menar Karin Sillén.
    – Det är väldigt viktigt att fylla på med vätska både kontinuerligt under hela loppet och innan starten. Det är en fördel att ligga på plus redan då, säger hon.

Vad händer om jag inte dricker tillräckligt?
– Du blir uttorkad på grund av vätskeförlust, Symtomen kommer att vara yrsel, illamående, förvirring och matthet. Om du inte tar symtomen på allvar kan det i slutändan leda till att du blir medvetslös.

Finns risk för överhettning – lyssna på kroppen

Värmen gör också att du svettas mer än vanligt, vilket gör att det också blir viktigare att du får i dig salter.
    – Det kan vara via sportdryck, geler eller någon form av vätskeersättning. Du kan också göra din egen salt- och sockerlösning, bara du ersätter salterna som du svettas ut på något sätt.

Med tanke på ansträngningen som Vätternrundan 315 km innebär i kombination med de höga temperaturerna finns det också risk för överhettning.
    – Det är också skadligt för kroppen. Lyssna på kroppen och tänk efter, pressa dig inte för mycket. Säkerheten går först. Med värme, uttorkning och långvarig belastning minskar reaktionsförmågan och omdömet.
    – Om du börjar känna dig yr eller matt bör du pausa en stund. Då kan du också passa på att hoppa ned i Vättern och bada lite. Gärna med kläderna på, så att du behåller kylan en stund efteråt, säger Karin, som också uppmanar alla att se efter alla andra deltagare längs vägen.

Vad har du för sista tips?
– Solkräm får du förstås inte glömma. Solen tar extremt mycket och i vinddraget är det inte alltid som man känner det. Så se till att smörj in dig ordentligt, med hög solskyddsfaktor.

Text: Pierre Henriksson


Är du orolig för värmen har du möjlighet att byta starttid till fredag kväll. Läs mer om startbyte på Eventguiden.

Tänk på:

  • Fyll på med vätska inför loppet.
  • Drick kontinuerligt under hela Vätternrundan – även om du inte är törstig.
  • Få i dig salter under loppet; sportdryck, geler eller vätskeersättning.
  • Pausa om du börjar känna dig matt eller yr.
  • Kyl ned dig genom att bada i Vättern längs vägen – gärna med kläderna på.
  • Smörj in dig med solkräm – med hög solskyddsfaktor.
  • Håll koll på alla andra deltagare.