Det är viktigt att fylla på med energi under hela Vätternrundan. Det är viktigt att fylla på med energi under hela Vätternrundan. Det gör att du orkar bättre.
Mats Slorfelt, Enervit. Mats Slorfelt, Enervit.
Artikel

Boosta kroppen med energi – under hela loppet

2021-09-02

Ladda med en extra portion mat varje dag i tre dagar före loppet och fyll sedan på med energi under hela loppet. Två bra tips för att klara av Vätternrundan.
    – Det spelar ingen roll hur vältränad du är om du inte ger kroppen bränsle kontinuerligt, säger Mats Slorfelt, vd på Enervit.

Att cykla runt Vättern är inget du gör oplanerat. Här handlar det för de allra flesta om mellan 10–15 timmar på sadeln och då gäller det att kroppen ska orka ända fram till mållinjen i Motala.
    – Dagarna före loppet är en extremt viktig fas för att lagra glykogen, kolhydrater, i muskulatur och lever. Jag rekommenderar att du lägger till en extra måltid under de tre sista dagarna före loppet. Det spelar ingen roll om det är frukost, lunch eller middag. Det viktiga är att du fyller på depåerna i kroppen.
     – Detsamma gäller vatten. Drick gärna lite mer än normalt dagarna före. Om urinen är relativt ofärgad ligger du på en bra nivå.

Behöver fylla på bränsle kontinuerligt

Oavsett när på dygnet du startar ditt lopp runt Vättern gäller det att ha en kost- och energiplan klar. Ladda gärna med ett par mackor eller andra kolhydrater ett par timmar före start, så vet du att kroppen startar på max. Sedan är det bara att fylla på bränsle kontinuerligt.
    – Det bör du börja göra tidigt efter start, kanske redan efter en halvtimmes cykling. Räkna med mellan 50 och 75 gram kolhydrater per timme. Då håller sig energikurvan jämn och du slipper eventuella dippar.

I dag finns gels, barer och liquid som är anpassade för att både ge rätt mängd energi och är skonsamma för magen. Självklart går det även att göra sina egna varianter, det viktigaste är att man ger kroppen ny energi hela tiden med produkter som magen tål.
    – Det finns optimalt sammansatta energipaket som är perfekta att ha med sig runt sjön. De är framtagna för att du som cyklist ska få en behaglig resa under alla mil.
    – Sedan kan du självklart fylla på med matklassikerna i Jönköping och Hjo, men det räcker inte bara att ha köttbullar med potatismos och lasagne i magen för att klara 315 kilometer.

Under Vätternrundan gäller sportdryck

Lika viktigt som det är att äta i ett jämnt flöde är det att dricka. Vatten i all ära, men under Vätternrundan är det inte den optimala drycken. Här är det sportdryck som gäller.
    – Fyll på med sportdryck i alla depåer, det är det som ska vara basen i ditt drickande. Den innehåller både mineraler och energi som du förbrukar under loppet. Den ser helt enkelt till att muskulaturen och koncentrationen inte slutar att fungera.
   
– Så lite som två procent vätskeförlust kan ge upp till 30 procent minskad maxeffekt och under ett så långt lopp innebär det väldigt mycket för att kroppen ska orka hela vägen. Detta är något som många inte tänker på och många olyckor har inträffat på grund av nedsatt koncentrationsförmåga. Mitt råd är att dricka bra sportdryck, det är extremt viktigt. 

Hur viktigt är det att stoppa i sig något efter målgång?
– Många vill nog gärna fira med en kall öl eller ett gott glas vin, och det kan man verkligen unna sig, men först är det viktigt att ge kroppen någon typ av återhämtning. Även här finns det olika produkter att äta med rätt sammansättning för att kroppen ska fortsätta att må bra. Detta påskyndar återhämtningen på ett betydande sätt.
   
– Därefter kan man njuta av något gott i glaset, oavsett innehåll.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Jeff Thorén


Vad behöver din kropp under Vätternrundan?

Enervit har tagit fram ett verktyg där du enkelt kan få fram rätt energiintag för din kropp. Gå in på nutritionsystem.enervit.com/login och följ anvisningarna. 

Olika alternativ av energi

  • Gel
    Tas enkelt upp av kroppen. Innehåller kolhydrater, främst maltodextrin och fruktos. Flera gels innehåller även koffein och vitaminer.
  • Bars
    Huvudingrediensen är kolhydrater, men innehåller även protein, viktiga fetter och mineraler från exempelvis frukt, nötter och bär.
  • Sportdryck
    Innehåller i regel vatten, snabba kolhydrater och mineraler.
  • Liquid
    Ett utmärkt tillskott när du snabbt behöver fylla på dina depåer. Ett högkoncentrat, precis som gel, men det tas upp snabbare och varar längre tack vare större mängd.
  • Vatten
    Ha gärna med vatten som munsköljare eller för små klunkar, men det ska inte vara grunden i ditt vätskeintag under loppet.